RAZKRITO

Jaserja Arafata so
 zastrupili s polonijem

Objavljeno 07. julij 2012 14.36 | Posodobljeno 06. julij 2012 22.15 | Piše: E. B.

Jaser Arafat je bil umorjen, je že ves čas prepričana njegova vdova Suha.

Oktobra 2004 so hudo bolnega palestinskega voditelja prepeljali v bolnišnico v Franciji. Foto: Reuters

Suha Arafat že dolgo opozarja, da njen mož ni umrl naravne smrti, temveč da so nekdanjega palestinskega voditelja umorili. V sodelovanju z novinarji Al Džazire se je lotila svoje preiskave, ki pa je porodila šokantne ugotovitve: Jaserja Arafata so morda zastrupili s polonijem.

Našli sledi

Tako zdaj svet prepričuje vdova, pri tem pa ima tudi podporo palestinske javnosti. Da bi spoznanja iz švicarske Lozane in nekaterih drugih raziskovalnih ustanov, ki temeljijo na razpoložljivi zdravstveni dokumentaciji in Arafatovih osebnih predmetih, na katerih naj bi odkrili sledove radioaktivnega polonija 210, podkrepila z neomajnimi dokazi, pa bi ji morali izraelska vlada in palestinska oblast odobriti izkop trupla. Vzorce krvi in urina nekdanjega voditelja so v pariški vojaški bolnišnici Percy namreč uničili, kar se zdi Suhi skrajno nenavadno, saj je bil Arafat vendarle pomembna javna in politična figura. »Ko gre za zelo pomembne osebnosti, vzorce ohranijo. Razen če kaj prikrivajo ali nočejo biti vpleteni,« je prepričana vdova, ki je pred osmimi leti sicer nasprotovala obdukciji, pozneje pa je odločitev obžalovala, menda zaradi številnih govoric o različnih vzrokih za moževo smrt.

Zdravniško poročilo, v katerem je pisalo, da so Arafata sprejeli zaradi črevesnega obolenja, pozneje pa je doživel možgansko kap, ji ni več zadostovalo. Da je umrl zaradi aidsa, so še govorili, čeprav ni bila nikjer zapisana okužba z virusom HIV, v dokumentaciji ravno tako ni bilo sledu o cirozi jeter, raku ali levkemiji. To je potrdil tudi nekdanji zdravnik Tawfik Shaaban, ki je palestinskega voditelja pregledal pred leti v Ramali. Suhi se zdi sumljiva tudi molčečnost zdravnikov, saj se ti ob Arafatovi smrti niso hoteli pogovarjati s predstavniki medijev, čeprav jim je vdova to pisno odobrila.

V pričakovanju odgovora

Kot rečeno, zanesljive odgovore bi ponudilo le truplo, zato Suha srčno upa, da ji bo pristojna oblast izdala potrebna dovoljenja. »Čeprav so ugotovitve zelo boleče, sem si močno oddahnila. Palestincem in svetu sem dokazala, da je bil Jaser žrtev zločina,« je prepričana Suha, ki iskanja resnice ne bo opustila, čeprav se zaveda, da bi bilo skorajda nemogoče ugotoviti, kdo je proizvedel radioaktivni polonij 210 (za kar je potreben jedrski reaktor), če bi seveda našli sledove tega v pokojnikovih kosteh. Predstavniki palestinske oblasti so pojasnili, da nimajo ne verskih ne političnih zadržkov za izkop trupla in temeljito preiskavo, saj po njihovem zadostuje le privolitev svojcev, opozarjajo pa, da za tak podvig potrebujejo tudi mednarodno podporo.

Jaser Arafat, ki je 35 let vodil palestinsko osvobodilno gibanje, je 1996 prevzel palestinsko oblast, oktobra 2004 pa nenadoma hudo zbolel. Z Zahodnega brega so ga po dveh tednih prepeljali v Francijo, kjer je umrl 11. novembra v 76. letu starosti. Kot so nedavno odkrili raziskovalci iz Lozane, so bile količine tega elementa na njegovih osebnih predmetih, na primer zobni ščetki in spodnjem perilu, izjemno velike, vendar opozarjajo, da njihovi izsledki še ne dokazujejo, da je bil Arafat zastrupljen, je pa to zagotovo ena od možnosti.

Naj spomnimo, leta 2006 je v Londonu zaradi zastrupitve s polonijem umrl tudi Aleksander Litvinenko, nekdanji agent ruske obveščevalne službe KGB in nasprotnik Kremlja, za njegovo smrt pa so britanske oblasti obtožile nekdanjega pripadnika KGB Andreja Lugovoja.

Deli s prijatelji