POT NA SVOBODO

Jankovićev prijatelj iz zapora za rekordno dvemilijonsko varščino

Objavljeno 19. november 2014 16.05 | Posodobljeno 19. november 2014 16.05 | Piše: STA, K. K.

Še tri prijete osebe so prejšnji mesec izpustili na prostost ob plačanih varščinah.

Prijateljstvo ljubljanskega in zagrebškega župana Zorana Jankovića in Milana Bandića traja že leta.

ZAGREB – Zagrebško županijsko sodišče je potrdilo odločitev preiskovalnega sodnika in sprejelo varščine, ki so jih ponudili priprti osumljenci v korupcijskem primeru Agram. Prvoosumljenega, zagrebškega župana Milana Bandića, bodo izpustili na prostost, ko bo plačal 15 milijonov kun (1,97 milijona evrov) varščine.

Lahko tudi nepremičnine

Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić je danes potrdil, da je zunajrazpravni svet sodišča zavrnil pritožbo Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) na izpustitev osumljencev v primeru Agram. Župan Bandić in ostali bodo lahko zapustili zapor v zagrebškem Remetincu po tem, ko bodo plačali varščino v gotovini, je dodal. Devčić je pojasnil, da bodo osumljenci, ki nimajo dovolj gotovine za varščino, lahko predlagali založitev v obliki nepremičnin v vrednosti varščine.

Sodišče je določilo Bandiću nekaj manj kot dva milijona evrov varščine, kar je rekordni znesek v zgodovini hrvaškega pravosodja. Na sodišču ni ponudil gotovine, temveč nepremičnine, ki so v lasti več njegovih prijateljev, tudi iz BiH. Ponujene varščine ostalih osmih osumljencev, ki so tako kot Bandić še v priporu, so bile med 75.000 kunami in petimi milijoni kun (med 9800 in 657.000 evrov), odvisno od teže kaznivega dejanja, ki so ga osumljeni.

Morali so tudi obljubiti ...

Ko bodo dokazali, da so varščino plačali, bodo morali pred odhodom na prostost pred preiskovalnim sodnikom še obljubiti, da ne bodo govorili s pričami ali nadaljevali svoje profesionalne dejavnosti. Nekateri so že odstopili s položajev, ne pa tudi Bandić.

Uskok bremeni Bandića in še 15 oseb ter dve podjetji zlorabe položaja, utaje davkov in carin ter trgovanja z vplivom, s katerimi naj bi mestu Zagreb povzročili škodo v višini 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Večinoma gre za zaposlene v mestni upravi in komunalnem podjetju Zagrebački holding. Med osumljenci sta tudi direktorja dveh podjetij.

Policija je prijela osumljence točno pred mesecem dni, štirim pa so po zaslišanjih dovolili, da se branijo s prostosti. Še tri prijete osebe so prejšnji mesec izpustili na prostost ob plačanih varščinah.

Deli s prijatelji