PRIZNANJA

Janković pozabil hišo, nemški kancler pa 23 tisoč evrov

Objavljeno 30. oktober 2012 14.23 | Posodobljeno 30. oktober 2012 14.23 | Piše: A. L., STA

Priznal je svojo pozabljivost.

Peer Steinbrück, kandidat nemških socialdemokratov za kanclerski stolček na parlamentarnih volitvah prihodnje leto.

BERLIN – Kandidat nemških socialdemokratov za kanclerski stolček na parlamentarnih volitvah prihodnje leto Peer Steinbrück je danes priznal, da je pozabil razkriti zaslužek 23.000 evrov, ki jih je pred letom dni prejel za predavanji bančnim uradnikom in podjetju za menedžersko svetovanje. Hkrati je zavrnil obtožbe o povezavah s finančnim sektorjem.

To nekoliko spominja na primer prvaka Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ki je pozabil prijaviti hišo, v kateri živi njegov sin Jure Janković. Lastnik omenjene hiše je ljubljanski župan, ki pa je takrat trdil, da razen formalnega lastništva s hišo nima nič.

Nikogar ni v ozadju

Kot član parlamenta je Steinbrück po nemški zakonodaji dolžan razkriti svoje dohodke, a tega ni storil v celoti. Od 89 predavanj, za katera je od leta 2009 prejel honorarje v skupni višini 1,25 milijona evrov, dveh ni prijavil, kar je v Nemčiji sprožilo številna namigovanja o njegovih povezavah s finančnim sektorjem. Steinbrück je obtožbe označil za absurdne in poudaril, da ni nikogar v ozadju, ki bi vplival nanj.

Steinbrück, ki je bil v obdobju med 2005 in 2009 na čelu nemškega finančnega ministrstva, velja za glavnega protikandidata sedanji krščanskodemokratski kanclerki Angeli Merkel na volitvah jeseni 2013.

Deli s prijatelji