UPODOBITEV

Jane Austen na 10 funtih

Objavljeno 26. julij 2013 21.15 | Posodobljeno 26. julij 2013 21.15 | Piše: E. B.

Pisateljica bo od 2017 kot novi obraz britanskega bankovca zamenjala Charlesa Darwina.

Angleška banka se bo vendarle poklonila eni najpomembnejših otoških pisateljic: Jane Austen bo 2017 postala nov obraz hrbtne strani bankovca za 10 funtov in tako zamenjala Charlesa Darwina, je sklenil novi guverner Mark Carney.

Pred meseci je britanska javnost skočila na noge, potem ko je nacionalna banka naznanila, da bo z bankovca za pet funtov umaknila upornico in junakinjo iz 19. stoletja Elizabeth Fry in jo nadomestila z vojnim premierjem Winstonom Churchillom – kar bi pomenilo, da bi bila edina ženska, upodobljena na mogočni valuti, le kraljica, ki krasi vsak bankovec na eni strani. In čeprav ta žanje vse več ugleda ter je zaslužna za priljubljenost Otoka po svetu, ji feministična gibanja ne pripisujejo prav pomembne vloge, kajti Elizabeta II. se je pač rodila v premožni ter modrokrvni družini ter se ji za svoj položaj ni bilo treba bojevati in garati kakor številnim drugim pomembnim Britankam v zgodovini, ki jih je banka pri izbiri pred meseci preprosto zanemarila. »Jane Austen nedvomno zasluži svoje mesto v krogu tako pomembnih in vplivnih osebnosti. Njeni romani so doživeli svetovno slavo in kot ena največjih pisateljic vseh časov bo dopolnila skupino izbranih junakov,« je pojasnil Mark Carney, ki je moral preklicati odločitev prejšnjega guvernerja lorda Kinga – ta je namreč Austinovo, avtorico Prevzetnosti in pristranosti, Razsodnosti in rahločutnosti ter Emme, ki so bili že večkrat uprizorjeni tako na velikem platnu kakor na malih zaslonih, označil le kot primerno kandidatko, ki bo morda prišla v poštev v katerem od naslednjih krogov.

Bankovec za 20 funtov bo še naprej krasil filozof Adam Smith, na najvrednejšem, za 50 funtov, pa sta od 2011 inženir James Watt in poslovnež Matthew Boulton. Kot rečeno, bo Darwin, ki ga je banka izbrala 2000, v obtoku še do 2017, Fryeva pa leto dni manj. Florence Nightingale, še četrta ženska, upodobljena na britanski valuti, je krasila bankovec za 10 funtov od 1975 do 1994.

Deli s prijatelji