NEVARNO

Jadran: morski pes nazadnje napadel Slovenca

Objavljeno 28. julij 2017 09.55 | Posodobljeno 28. julij 2017 09.55 | Piše: P. Pa.

Odkar beležijo napade morskih psov v Jadranskem morju, je bilo v njih udeleženih enajst kopalcev.

SPLIT – V Jadranskem morju je kar 28 vrst morskih psov, a le dve sta taki, ki sta človeku nevarni. Čeprav se le redko zgodi, da se približajo obali, nevarnost obstaja, temu pritrjuje hrvaški strokovnjak za morske pse Alen Soldo.

Odkar beležijo napade morskih psov v Jadranskem morju, je bilo v njih udeleženih enajst kopalcev. Zadnji napad se je zgodil leta 2008, ko je morski pes na Visu napadel slovenskega potapljača Damjana Peska.

Soldo je za 24sata.hr pojasnil, da beli morski pes običajno ljudi napade po pomoti. Dodaja še, da je trenutno večja nevarnost napadov tudi za to, ker poteka lov na tuna, kjer je tun, pa so tudi veliki beli morski psi. »Beli morski pes je povezan s količino tunov,« je pojasnil. Poleg velikega belega morskega psa veliko nevarnost predstavlja še dolgonosi morski pes. Tudi ta redko zaide na obalna območja, raje se zadržuje v globinah. »Tam, kjer so ljudje, ga ni, a so vseeno zabeležili primere v južnočrnogorskem morju.«

Soldo je še ovrgel mit, da naj bi morski psi sledili velikim križarkam, ki vse pogosteje prihajajo v Jadransko morje. »To je neumnost. Raziskoval sem to. To je urbana legenda in nič več,« je dodal.

Deli s prijatelji