UJET

Izročiti ali vrniti Snowdna? Očitno nič od tega

Objavljeno 25. julij 2013 14.00 | Posodobljeno 25. julij 2013 14.00 | Piše: STA, T. L.

Izročitev Snowdna ZDA naj ne bi bila mogoča, trdi predsednik ruskega sveta za človekove pravice Mihail Fedotov.

MOSKVA – Predsednik ruskega sveta za človekove pravice Mihail Fedotov je danes dejal, da ameriškega ubežnika Edwarda Snowdna sploh ni moč izročiti ZDA. Glede na mednarodne konvencije se oseba, ki je zahtevala začasni politični azil, po njegovih besedah ne more izročiti. Medtem so ZDA Rusijo zaprosile, naj Snowdna ne izroči, ampak enostavno »vrne«.

Fedotov je dejal, da Moskva Snownda ne more zakonito izročiti ZDA tudi zato, ker je Snowden še vedno na tranzitnem predelu moskovskega letališča Šeremetjevo in tako dejansko še ni v Rusiji. »Kar koli se zgodi, enostavno ne moremo ugoditi našim ameriškim partnerjem,« je pojasnil.

Medtem pa je ameriški veleposlanik v Moskvi Michael McFaul Rusijo zaprosil, naj Snowdna ne izroči, temveč enostavno vrne. »Snowdna bi morali vrniti v ZDA, da se sooči z obtožbami,« je McFaul zapisal na svojem twitter profilu.

Amerika bi bila razočarana

Ameriško zunanje ministrstvo je v sredo sporočilo, da bi bile ZDA zelo razočarane, če bi Moskva Snowdnu dovolila, da zapusti tranzitni predel moskovskega letališča. Ameriški ubežnik je na Šeremetjevu že mesec dni, pričakovalo pa se je, da bo v sredo končno zapustil letališče. A njegov odvetnik je dejal, da so mu to preprečile birokratske ovire.

Na Šeremetjevu je Snowden, ki je razkril podrobnosti spornega ameriškega nadzora nad telekomunikacijami in internetom, pristal 23. junija, v Rusiji pa je zaprosil za začasni azil. Trdil je namreč, da mu v ZDA grozita mučenje in smrtna kazen.
 

Deli s prijatelji