NAPREDEK?

Izraelska vojska se umika iz dela Gaze

Objavljeno 02. avgust 2014 20.00 | Posodobljeno 02. avgust 2014 19.56 | Piše: STA, Mo. S.

Za vrnitev v mesto Bejt Lahija se je odločilo le malo Palestincev, saj jih je strah.

Vsakdanji prizor s kriznega žarišča ...

GAZA – Izraelska vojska je danes dovolila prebivalcem mesta Bejt Lahija na severu območja Gaze vrnitev na domove, kar po oceni francoske tiskovne agencije AFP kaže, da je vojska tam končala operacijo. Tudi priče so potrdile, da se izraelski vojaki umikajo iz vasi okoli Bejt Lahije pa tudi vzhodno od Han Junisa na jugu območja Gaze.

Po navedbah AFP se je za vrnitev v Bejt Lahijo odločilo le malo Palestincev, saj se bojijo, da bi nanje vojska še vedno lahko streljala z drugih položajev.

Prvi umik

To je prvi umik izraelskih sil od začetka ofenzive na območju Gaze, ki je v 26 dneh zahtevala več kot 1660 palestinskih življenj, četrtina od 1,8 milijona prebivalcev območja Gaze pa je bila prisiljena zbežati s svojih domov. Izraelski mediji so sicer pred tem danes poročali, da Izrael ne bo poslal svoje delegacije na mirovna pogajanja v Kairo, kamor naj bi danes prispela palestinska delegacija. Umik dela vojske naj bi pomenil začetek enostranskega umika izraelske vojske z območja Gaze.

Izraelski predstavniki so za izraelske medije povedali, da bodo poskušali konflikt v Gazi končati brez sodelovanja s Hamasom, ko bodo dosegli določene cilje, saj za zdaj ne vidijo pomena v političnih dogovorih, je po seji vlade poročal časnik Haaretz.

Iščejo pogrešanega vojaka

Jug Gaze na območju Rafe je medtem od petka tarča okrepljene izraelske operacije, saj tam iščejo pogrešanega vojaka. Izraelska letala so danes obstreljevala tudi islamsko univerzo v mestu Gaza, ker naj bi bil tam center za razvoj orožja.

Deli s prijatelji