VEGANSTVO

Izrael, obljubljena dežela – veganov

Objavljeno 26. oktober 2014 15.57 | Posodobljeno 26. oktober 2014 15.57 | Piše: S. I.

Med vegane se prištevajo že štirje odstotki Izraelcev.

Čedalje več Izraelcev se odloča za veganski način življenja. Veganstvo se je že tako razširilo, da je celo vojska pripravila veganski jedilnik, najbolj zagrizeni pa novačijo nove privržence tako, da uživanje mesa primerjajo s holokavstom. »Izrael je najbolj veganska država na svetu: mednje se prištevajo že štirje odstotki Izraelcev,« poudarja Omri Paz, organizator veganskega festivala v Tel Avivu, kjer so na stojnicah ponujali hot doge iz graha, kebabe iz tofuja in golaž iz sejtana.

Od facebooka do vojske

Podobno kot vegetarijanci vegani ne jedo mesa, poleg tega pa ne uživajo nobene hrane živalskega izvora, kot so mleko, jajca in med, nekateri pa ne nosijo niti usnja in ne uporabljajo kozmetike, ki je bila testirana na živalih. Veganski festival v trendovskem Tel Avivu, kjer ima veganstvo največ privržencev, je na dan privabil po 15.000 obiskovalcev.

Eden najbolj priljubljenih lokalov v izraelski prestolnici, Nanuška, ki je do zdaj slovel po žurerskem vzdušju in mesu na žaru, je februarja sporočil, da se preusmerja v veganstvo. Platforma za boj za pravice živali je postal celo resničnostni šov Big Brother, v katerem je sodeloval – in zmagal – veganski aktivist Tal Gilboa. Celo v vojski, v kateri mora služiti večina mladih Izraelk in Izraelcev, zdaj ponujajo čevlje iz umetnih materialov in veganske jedilnike oziroma denarno nadomestilo za veganske vojake. Da o aktivnostih na facebooku niti ne govorimo.

Radikalno veganstvo

Na jasi na veganskem festivalu so sedela štiri dekleta – Adi, Ofir, Tamar in Ofek, ki so se spoznala na facebooku. Nosile so majice z napisi »meso = umor« in »tofu ne kriči od bolečine«. »Moji starši so potrebovali tri leta, da so dojeli, da ne gre za modno muho, in da so sprejeli dejstvo, da se iz prepričanja ne bom več udeleževala družinskih piknikov,« je novinarjem tiskovne agencije AFP povedala 16-letna Tamar. O drugačnem načinu življenja jo je prepričal video veganskega guruja Garyja Yourofskega, ki uživanje mesa primerja z nacističnim holokavstom nad Judi. »Kot Izraelka si ne morem zatiskati oči. Nočem biti kot tisti, ki pravijo, da niso vedeli za holokavst,« pravi mladenka.

V Izraelu govor o holokavstu nad živalmi vedno zadene občutljivo točko. »A prav v provokativnosti je moč prepričevanja,« meni Rafi Grosglik, sociolog prehrane na Univerzi v Tel Avivu. »Zanimivo je tudi to, da izraelski vegani v nasprotju s hindujsko ali hipijevsko vegansko kulturo namesto mirnega prepričevanja pogosto sežejo po bolj nasilnem aktivizmu,« dodaja.

Leta 2012 se je v Izraelu pojavila skupina radikalnih veganskih aktivistov, imenovana 269 Life, po serijski številki, vtisnjeni v uhelj telička, ki so ga rešili iz klavnice. Na osrednjem Rabinovem trgu v Tel Avivu so šokirali mimoidoče, ko so si na lastna telesa z razbeljenim železom vžigali isto številko. Odtlej so izvedli še vrsto drugih akcij: od krvavih ovčjih glav v mestnem vodnjaku do izpuščanja krav z živalskih farm, zaradi česar se je nekaj članov znašlo za zapahi. S svojo radikalnostjo pa so pridobili tudi veliko somišljenikov: 269 Life zdaj deluje že v 40 državah po svetu.

Deli s prijatelji