POBEGNIL JE

Izpoved ujetnika džihadistov: Pulili so mi nohte in šivali usta

Objavljeno 18. maj 2016 18.49 | Posodobljeno 18. maj 2016 18.51 | Piše: Mo. S.

Taliban mu je posodil svoj telefon, da je lahko poklical mamo.

Shahbaz Taseer.

Pet let je bil v ujetništvu pripadnikov Islamske države (IS), pogosto so ga mučili in mu odrekali hrano, na koncu pa se je izvlekel, ne boste verjeli, zahvaljujoč talibanom.

Shahbaz Taseer (33) je zdaj, dva meseca po osvoboditvi, novinarki CNN Christiane Amanpour razkril svojo pretresljivo zgodbo. Ugrabili so ga v rodnem mestu Lahore v Pakistanu, njegove izkušnje iz ujetništva pa so krute. »Populili so mu vse nohte. Prvi dan so začeli s stotimi udarci z gumijastim bičem, nadaljevali z dvestotimi. Z nožem so me rezali po hrbtu in v rane vtirali sol. Šivali so mi usta in me puščali lačnega. Rezali so mi hrbet in me pustili, da sem ves teden krvavel brez kakršne koli zdravstvene pomoči,« je opisal svojo grozo.

Rešil ga je splet naključij

Avgusta 2011 so ga ugrabili pripadniki IS, ki delujejo v Uzbekistanu. »Ko so ugrabitelji poklicali mojo mamo, se z njo nisem pogovarjal jaz, ampak oni. Zanje sem bil samo sredstvo. Ampak naučil sem se osredotočiti na njen glas, zelo rad sem ga poslušal,« je dodal. To mu je pomagalo, da je zmogel prenesti vse muke.

Ušel pa jim je po spletu naključij. Med spopadom afganistanskih talibanov in islamistov iz Uzbekistana mu je nekako uspelo, da je pobegnil, vendar naravnost v roke talibanov. Tam pa je, težko je verjeti, naletel na človečnost, saj so se odločili, da ga izpustijo na svobodo. Eden od njih mu je celo posodil mobilni telefon, da je lahko poklical svojo mamo.

Kot je še povedal za CNN, je danes srečen s svojo ženo, druži se z mamo in bratom, obiskuje tekme in uživa v vsakem trenutku. »Ko pa sem ponovno srečal svoje otroke, sem prvič po štirih letih in pol zajokal,« je priznal.

Deli s prijatelji