USODA

Izpoved skrušenega očeta ubitega džihadista Suada

Objavljeno 15. januar 2015 15.27 | Posodobljeno 15. januar 2015 13.30 | Piše: D. P.

Nekdanji sokrajani menijo, da Suada in prijatelja v Sirijo ni gnal toliko verski fanatizem kot pa slabo, brezizhodno gospodarsko stanje v domovini.

VELIKA KLADUŠA – Pred 13 meseci je 23-letni Suad Šabić zapustil družino ter se odpravil urit in borit za cilje in interese Islamske države. Družina je z veliko žalostjo sprejela dejstvo, da jih je sin zapustil na vrat na nos. Še težje pa jim je danes, saj je menda Suad mrtev. Pokopali so ga v Siriji, družina pa ne bo nikoli vedela, kjer počiva, poroča Jutranji list.

S prijateljem v Sirijo

»To nam je javil njegov prijatelj. Umrl je med bojem, podrobnosti ne poznamo. Prijatelj je obljubil, da se bo v nekaj dneh javil prek skypa. To je tisti prijatelj, s katerim sta šla v Sirijo,« ves skrušen pripoveduje o usodi svojega sina 51-letni Rifet Šabić.

Ni mu oprostil

Kot je skrivnostna smrt, je bil tudi sinov odhod. Pobral je šila in kopita, iz Sirije je poklical šele deset dni po odhodu. A to ni bil več njihov sin, opozarja oče, ki je v šoku. Nikoli mu ni oprostil, da je na tak način zapustil družino.

Novačil jih je

Šabić je svoj bes in gnev zlil na Huseina Bilala Bosnića, ki je bolj znan po tem, da novači moške in ženske za sveto vojno v Siriji. Bilalu je grozil, obtožil pa ga je, da je prav on tisti, ki je poslal tudi njegovega sina v svet. Motilo ga je, ker se je njegov sin priključil vahabitski skupnosti. »Ves čas so govorili o šeriatu in džihadu.«

Zaradi krize

Po nekaterih podatkih se v Siriji bori okoli 150 državljanov BiH, 26 jih je že umrlo. Pred časom je v Sirijo odšla vsa družina Burzić, tja pa sta odpravila tudi mladeniča iz okolice Velike Kladuše. Njuni nekdanji sokrajani menijo, da Suada in prijatelja v Sirijo ni gnal toliko verski fanatizem kot pa slabo, brezizhodno gospodarsko stanje v domovini.

 

Deli s prijatelji