NI ŠALA

Izkušnje niso potrebne: iščejo osem krvnikov

Objavljeno 20. maj 2015 09.55 | Posodobljeno 19. maj 2015 21.12 | Piše: T. L.

Število usmrtitev se drastično povečuje, oblasti ne pojasnjujejo vzrokov za to.

Fotografija je simbolična.

RIAD – V Savdski Arabiji so objavili (za oči Evropejcev) nenavaden oglas: iščejo namreč osem novih krvnikov, ki bodo zadolženi za izvrševanje smrtnih kazni. V državi se število smrtnih kazni povečuje, s tem pa tudi potrebe po novih krvnikih. Delo je sicer slabo plačano, izkušnje zanj pa niso potrebne, je še razvidno iz oglasa.

Po poročanju agencije Reuters so letos usmrtili že 85 ljudi, leta prej pa 88 (organizacija Amnesty International sicer trdi, da je bilo takih primerov 90). Savdska Arabija je po številu smrtnih kazni na tretjem mestu, in sicer za Kitajsko in Iranom. Savdske oblasti niso pojasnile, zakaj se je število usmrtitev tako drastično povišalo. Večino obsojencev doleti smrtna kazen zaradi umorov, med usmrčenimi v letu 2014 je bilo tudi 38 obsojenih na smrtno kazen zaradi dejanj, povezanih z drogami.

Nedavno so usmrtili moškega, ki je v želodcu tihotapil heroin, na smrtno kazen pa je bila obsojena tudi ženska, ki je ubila svojega štiriletnega otroka. Obglavljenje je najpogostejša oblika usmrtitve.

Deli s prijatelji