ZNANOST

Izkušnje iz onstranstva posledica aktivnosti v umirajočih možganih

Objavljeno 13. avgust 2013 21.50 | Posodobljeno 13. avgust 2013 21.51 | Piše: STA, A. L.

Pri podganah so ugotovili, da je bilo po prenehanju bitja srca pulzov v možganih celo več kot takrat, ko so bile podgane zdrave in budne.

Država bo pravno postopala proti vsem, ki niso prijavili smrti sorodnika (fotografija je simbolična).

LONDON – Ljudje, ki so se v življenje vrnili z roba smrti, pogosto pripovedujejo o svetli luči, občutkih lebdenja zunaj telesa in življenju, ki se jim je odvrtelo pred očmi. Ti občutki bi lahko bili posledica povečane električne aktivnosti v umirajočih možganih, zdaj ugotavljajo ameriški znanstveniki.

Raziskovalci z ameriške univerze v Michiganu so spremljali aktivnost v možganih devetih podgan, ki se jim je zaustavilo srce. V obdobju 30 sekund po prenehanju bitja srca so pri vseh izmerili močno povečanje visokofrekvenčnih možganskih valov, imenovanih gama valovi. Ti pulzi pri ljudeh po teoriji krepijo zavedanje, še posebej pomagajo povezovati med sabo različne dele možganov.

Pri podganah so ugotovili, da je bilo po prenehanju bitja srca teh pulzov celo več kot takrat, ko so bile podgane zdrave in budne, poroča britanski BBC.

Vodilna raziskovalka študije Jimo Borjigin meni, da bi se lahko podobni procesi odvijali v človeških možganih. Za »izkušnje iz onstranstva« bi lahko bila torej odgovorna povečana stopnja možganske aktivnosti.

Sicer pa se raziskovalci zavedajo, da je pred njimi, če želijo svoje domneve potrditi, še veliko dela. Predvsem bi bilo nujno raziskave opraviti tudi na ljudeh. Med merjenjem možganske aktivnosti podgan ob zastoju srca in beleženjem človeške izkušnje je namreč velika razlika, opozarjajo strokovnjaki.

Deli s prijatelji