NAJDBA

Izkopali modri diamant, vreden več 10 milijonov evrov

Objavljeno 27. januar 2014 23.12 | Posodobljeno 27. januar 2014 23.12 | Piše: A. P.

V afriškem rudniku našli izjemen drag kamen, težek 29,6 karata. Prav tam so leta 1905 odkrili 3106-karatnega svetovnega rekorderja.

Čudoviti modri diamant ima obliko mandlja.

V rudniku v Republiki Južni Afriki so izkopali izjemno redek 29,6-karatni modri diamant. Strokovnjaki so pojasnili, da gre za izjemno najdbo podjetja Petra Diamonds, ki bi na dražbi lahko dosegla več deset milijonov evrov. Dragocenost oblike mandlja, ki so jo izkopali v rudniku Cullinan v bližini Pretorie, ni posebno velika, brez težav jo spravimo v dlan. Kljub temu gre za fantastično odkritje in dodatno potrditev, da je Cullinan eno izmed najbolj izjemnih nahajališč diamantov na svetu. Ne nazadnje so tam leta 1905 izkopali tako imenovani Cullinanski diamant, ki s 3106 karati velja za največjega, kar so jih našli.

Vodja podjetja Johan Dippenaar, ki ima rudnik v lasti od leta 2008, je prepričan, da bo najnovejša najdba presegla vse. »Po nekaterih merilih je to verjetno najpomembnejši kamen, še posebno med modrimi diamanti, ki smo jih doslej našli.« Možakar ima seveda veliko razlogov za veselje, ne nazadnje so njihovi diamanti lani na tržišču v povprečju presegali vrednost 1,5 milijona evrov na karat. Kakšna bo usoda pravkar odkritega modrega krasotca, se bo vodstvo podjetja odločilo prihodnje leto. Najverjetneje se bodo odločili za prodajo, saj lahko tako lepi kamni dosegajo vrtoglave cene, nikoli ne moreš namreč z gotovostjo predvideti, koliko so premožneži pripravljeni odšteti zanj. 

Deli s prijatelji