PREISKAVA

Izkopali grob, a je bil prazen

Objavljeno 19. avgust 2016 16.09 | Posodobljeno 19. avgust 2016 16.09 | Piše: U. S.

Argentinska sodnica odredila preiskavo smrti španskega pesnika.

V spomin žrtvam Francovega režima. Foto Reuters

Argentinska sodnica je ukazala preiskavo smrti španskega pesnika in dramatika Federica Garcie Lorce, ki naj bi ga, ker je bil levičar in homoseksualec, leta 1936 usmrtile sile, privržene generalu Franciscu Francu, mesec potem, ko je Francov upor proti republikanski vladi zanetil državljansko vojno. Lorcova usoda ostaja skrivnost: ko so leta 2009 izkopali grobišče v bližini vasi Viznar, kjer naj bi bil pokopan, posmrtnih ostankov niso našli.

Ker trud španskega pravosodnega sistema ni bil uspešen, je španska skupina za človekove pravice prosila argentinsko zvezno sodnico Mario Servini, naj se loti primera. Sprejela je, je prek facebooka sporočila skupina Združenje za okrepitev zgodovinskega spomina. »Primer je del dolge preiskave zločinov proti človečnosti, ki jo izvaja sodnica Maria Servini,« so zapisali. Servinijeva se namreč ukvarja z zločini v obdobju Franca, ki je vladal skoraj štiri desetletja, od mučenja do umorov. Španski ugledni sodnik Baltasar Garzon je preiskavo zločinov med letoma 1936 in 1939 ter v obdobju vladanja desničarskega diktatorja Franca, s katero je hotel razjasniti usodo 114.266 izginulih, odprl leta 2008, a je primer opustil – kar je dokaz politične občutljivosti.

No, španska skupina je Servinijevo aprila prosila, naj se loti preiskave Lorcovega skrivnostnega primera, sodnica pa je madridsko sodišče že pozvala, naj skupini izroči dokumentacijo v zvezi s primerom, je povedal vir z argentinskega sodišča, ki je hotel ostati anonimen, saj ni pooblaščen za dajanje izjav.

Deli s prijatelji