POSMRTNI OSTANKI

Izkopali carjevo družino

Objavljeno 26. september 2015 19.11 | Posodobljeno 26. september 2015 19.12 | Piše: U. S.

Ruski preiskovalci bodo znova preiskali umor iz leta 1918.

Grob Zapečnikovih in pokopališče, na katerem bodo pokopali Franca

MOSKVA – Ruski preiskovalci so izkopali posmrtne ostanke zadnjega carja in njegove družine, saj bodo znova preiskali umor iz leta 1918. Vzorce so vzeli s posmrtnih ostankov carja Nikolaja II., njegove žene Aleksandre pa tudi z okrvavljene uniforme Aleksandra II., Nikolajevega deda, ki je umrl 1881. Člani družine Romanov, ki so jih ubili revolucionarni boljševiki, so pokopani v katedrali v Sankt Peterburgu, ortodoksna cerkev bi rada potrdila družinske vezi, preden k njim pokopljejo druge družinske člane.

Dolgoletno preiskavo umora so končali 1998., ko so z DNK-testi potrdili, da so v množičnem grobišču na Uralu leta 1991 našli tudi posmrtne ostanke Romanovih. Vendar ta test ni prepričal članov Ruske pravoslavne cerkve, saj so trupli carjeviča Alekseja in velike vojvodinje Marije našli šele leta 2007, in to na drugem kraju na Uralu. Preiskovalni komite je sporočil, da so potrebne dodatne preiskave, da bi potrdili avtentičnost zadnjih dveh odkritih posmrtnih ostankov. Rusija namreč namerava pokopati Alekseja in Marijo ob preostalo družino v katedralo Petra in Pavla v Sankt Peterburgu, da pa bi to lahko naredili, hoče Cerkev zagotovilo, da gre res za člana nekdanje carske družine.

Car Nikolaj II., njegova žena Aleksandra, njune štiri hčere, velike vojvodinje Anastazija, Marija, Olga in Tatjana, sin carjevič Aleksej ter še štirje člani osebja so bili umorjeni v kleti hiše v Jekaterinburgu leta 1918. Neke noči so jih postavili, kot bi hoteli posneti družinsko fotografijo, potem pa jih je boljševiški strelski vod zasul s streli, so povedale priče; tiste, ki niso takoj umrli, so pokončali z bajoneti. Kraljevi par in tri hčere so uradno pokopali 17. julija 1998, ob 80-letnici umorov, leta 2000 jih je Ruska pravoslavna cerkev razglasila za svetnike. Alekseja in Marijo bodo za svetnika najverjetneje razglasili ob stoti obletnici smrti, leta 2018. Njune ostanke zdaj hrani ruski državni arhiv.

No, preiskovalci bodo vzeli tudi vzorec posmrtnih ostankov Aleksandrine sestre, velike vojvodinje Elizabete Fjodorovne, pokopane v Jeruzalemu – dostop do njih so ruskim preiskovalcem odobrili šele zdaj. Proučili bodo tudi dokumente o umoru družine, ki so jih dobili v zadnjih štirih letih. Velika vojvodinja Marija Vladimirovna, potomka umorjenih Romanovih, podpira preiskavo, je sporočil njen odvetnik German Lukjanov: »Velika vojvodinja upa, da bo preiskava ostankov iz Jekaterinburga znanstvena. Resnica mora priti na dan in z njo odgovor na glavno vprašanje: čigavi so posmrtni ostanki.« U. S. Romanovi leta 1913, z leve Olga, Marija, Nikolaj II., Aleksandra, Anastazija, Aleksej in Tatjana

Deli s prijatelji