KRIZA

Izgubljajo potrpljenje: begunci peš krenili proti Zagrebu

Objavljeno 17. september 2015 15.34 | Posodobljeno 17. september 2015 15.34 | Piše: Mo. S.

Tisti, ki so nastanjeni v zagrebškem hotelu Porin, imajo vsega očitno že dovolj.

ZAGREB – Srbsko-hrvaško mejo je v zadnjem dnevu prestopilo na tisoče beguncev, ki se želijo v Tovarniku vkrcati na »vlak rešitve«.

A približno 500 jih je že izgubilo potrpljenje in so se proti hrvaški prestolnici odpravili kar peš. Vlaka, ki so ga tako željno pričakovali, namreč kar ni bilo, na tisoče izčrpanih tujcev pa je na postaji ostalo brez kakršnih koli informacij o tem, kdaj naj bi prišel in ali jih bo sploh odpeljal naprej. Čutiti je nervozo, ljudje pa vprašujejo, kaj bo z njimi, poroča hrvaški portal 24sata. Policisti so pešake kmalu ustavili in jim menda obljubili, da vlak pride ob 14. uri. 

Kaj je naredila vlada?

Medtem pa je vukovarsko-sremski župan Božo Galić povedal, da so v Tovarniku priče humanitarni katastrofi: »Vsi načrti, za katere nam je vlada trdila, da obstajajo, so se zjutraj izkazali za neobstoječe,« je prepričan, hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović pa je zaradi razmer za danes odpovedala vse obveznosti in se vrača v Zagreb.

Po poročanju portala so gradnjo šotorskega naselja za 1200 beguncev v bližini Vinkovcev prekinili. Sisek, Petrinja in Glina so pripravljeni za prejem 500 beguncev, za zdaj pa nobeden na območju Siska in Kutine (še) ni zaprosil za azil na Hrvaškem.

Dopoldne so jih našteli 6200

Do 10.50 dopoldne je na Hrvaško prispelo 6200 beguncev. V registracijskem centru Ježevo jih je bilo dopoldne 800, v Čepinu približno 400, v zagrebškem centru pa približno 500. Tisti, ki so nastanjeni v zagrebškem hotelu Porin, imajo vsega očitno že dovolj, saj po poročanju portala Dnevnik.hr kričijo »svoboda« in razbijajo, čez balkone pa mečejo toaletne papirje. Pred hotel so prispele policijske enote, ki begunce pomirjajo, a menda so pripravljeni na vse.

Hrvaški Rdeči križ je medtem sporočil, da so na poti nove zaloge pomoči.

Deli s prijatelji