IZGINILI

Izginulo letalo: Rahla uteha za svojce, čas se izteka

Objavljeno 02. april 2014 16.35 | Posodobljeno 02. april 2014 16.36 | Piše: T. L.

Malezijska letalska družba je sprejela nova pravila za pilote, s katerimi naj bi se varnost na letih povečala.

KUALA LAMPUR, PERTH – Preiskovalcem nesreče pogrešanega malezijskega letala boeing 777 se izteka čas: le še štiri dni imajo časa, da najdejo črno skrinjico letala, ki bi razjasnila, kaj se je dogajalo na krovu letala. 

Ladjam, letalom in helikopterjem, ki sodelujejo v operacijah iskanja in lociranja izginulega letala letalske družbe Malaysia Airlines, se je danes v Indijskem oceanu pridružila še britanska jedrska podmornica. V Avstraliji se tudi pripravljajo na prihod malezijskega premierja Nadžiba Razaka

Na območje bo prispela še britanska ladja HMS Echo, ki bo pomagala avstralski ladji Ocean Shield, opremljeni s 35 kilogrami težkim detektorjem za prestrezanje signala črnih skrinjic. 

Tudi Malezijci v temi ...

Preiskovalci v Maleziji pa še vedno tavajo v temi. Po poročanju CNN so policisti zdaj sporočili, da so intervjuvali okoli 170 ljudi in da bodo še nadaljevali izpraševanje družin, in tistih, ki so imeli dostop do letala. Zadnja informacija malezijskih oblasti izpred nekaj dni je, da gre pri spremembi smeri letala za kriminalno dejanje, ki ga je zakrivil ali eden od pilotov ali tretja oseba.  

... nova varnostna pravila za pilote

Po misterioznem dogajanju z letalom boeing 777 so piloti letalske družbe Malaysia Airlines zdaj prejeli navodila, kako zagotavljati večjo varnost v pilotski kabini. Po enem od novih pravil pilotu ali prvemu častniku ni dovoljeno, da bi sam ostal v pilotski kabini. Če eden zapusti kabino, mora v kabini do povratka pilota ali častnika ostati višji stevard.

Tri ure za zaprtimi vrati, solze ob odhodu

V sredo so se člani 18 kitajskih družin za tri ure za zaprtimi vrati srečali s predstavniki malezijske vlade in preiskovalci. To je bilo srečanje, ki so si ga želeli že vse od začetka drame s pogrešanim letalom, pri čemer so malezijske oblasti večkrat obtožili, da jim glede poteka preiskave prikrivajo podatke. Prevelikega zadovoljstva kljub srečanju ni bilo, saj je zmanjkalo časa za poglobljeno razpravljanje o nekaterih odprtih vprašanjih, ki Kitajce še mučijo. So pa bili seznanjeni z nekaterimi novimi podatki, ki jih prej preiskovalci niso razkrili, poroča CNN. Nekateri svojci so srečanje zapustili s solzami v očeh, kajti bolečina ob izgubi bližnjih je seveda zanje še vedno prehuda.

Deli s prijatelji