SREDOZEMLJE

Izginilo 500 potnikov. So tihotapci ladjo namerno potopili?

Objavljeno 15. september 2014 17.01 | Posodobljeno 15. september 2014 17.03 | Piše: STA, Mo. S.

Tihotapci so njihovo ladjo potopili, potem ko so se uprli premestitvi na drugo, veliko manjše in slabše plovilo, sta povedala dva preživela.

RIM – Skoraj 500 migrantov pogrešajo, potem ko so minuli teden njihovo ladjo tihotapci ljudi namerno potopili v Sredozemskem morju, je danes sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Organizacija navaja pričevanja dveh preživelih Palestincev, ki ju je po 36 urah na morju v soboto našla tovorna ladja in ju prepeljala na Sicilijo. Kot sta povedala preživela, je bilo na ladji, ki je 6. septembra krenila iz egiptovskega pristanišča Dimjat (tudi Damietta), okoli 500 Sircev, Palestincev, Egipčanov in Sudancev. Tihotapci so njihovo ladjo nato namerno potopili, potem ko so se uprli premestitvi na drugo, veliko manjše in slabše plovilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ne nesreča, temveč množični umor?

Italijanska policija je uvedla preiskavo. Če se bodo navedbe prič izkazale za resnične, bo to največji brodolom v zadnjih letih, »ne bo pa šlo za nesrečo, temveč množični umor«, so še poudarili v italijanskem uradu IOM.

Še en brodolom

IOM preiskuje tudi primer nedeljskega brodoloma ladje z več kot 200 prebežniki, ki je potonila ob obali Libije. Po navedbah libijske mornarice je življenje verjetno izgubilo več kot 160 ljudi, saj so jih doslej rešili le 36.

Umrlo 700 ljudi?

IOM je ob tem izpostavil, da to kaže, da bi v zadnjih nekaj dneh v poskusu prečkanja Sredozemskega morja lahko umrlo kar 700 ljudi.

Število beguncev in migrantov, ki skušajo iz Afrike doseči Evropo, se je v zadnjem času drastično povečalo. Večina migrantov je namenjena v Italijo. Samo letos jih je v to državo prispelo že več kot 100.000, medtem ko jih je lani do avgusta prispelo manj kot 43.000. Visoki komisariat ZN za begunce je avgusta ocenil, da je od januarja med poskusom prečkanja Sredozemskega morja umrlo skoraj 1900 migrantov.

Deli s prijatelji