POGREŠANA

Izginila prva dama S. Koreje

Objavljeno 19. oktober 2012 12.43 | Posodobljeno 19. oktober 2012 12.45 | Piše: Emanuela Bubanj

Severna Koreja in svet že 40 dni pogrešata Ri Sol Džu.

Mladi naslednik: Kim Džong Un

PJONGJANG – Kje je prva dama Severne Koreje? Je kaznovana ali noseča? Ri Sol Džu se namreč že štirideset dni ni pojavila v javnosti, zato se ta – no, svetovna in južnokorejska, če smo natančni – sprašuje, ali je morda žena Kima Džong Una, sicer izjemno moderna ženska in pravo nasprotje togega režima, stopila na žulj slednjega ali pa je v veselem pričakovanju in zatorej na zapovedanem počitku.

Obrnila hrbet vladajočemu režimu

Severna Koreja in svet sta Ri spoznala julija: prva dama je takrat razbila monotonijo sivih in rjavih barv z živimi odtenki in trendovskim modnim slogom ter navdušila državljane, predvsem pa zaukazano konservativne državljanke, in presenetila svet, sploh pa je šokiral podatek, da naj bi bil mlad par poročen že od 2009. in naj bi imel že otroka. Ali torej zakonca zdaj pričakujeta v drugo in se 27-letna Ri raje izogiba stresnim javnim nastopom, bo verjetno še dolgo uganka, bolj črnogledi pa se nagibajo k drugi možnosti: prva dama naj bi s svojim pridihom sodobnosti nevarno ogrozila trdo komunistično roko, nepopisno pa naj bi užalila moža in narod, ker si med enim od uradnih dogodkov ni pripela partijske značke (raje si je nadela modno broško) in tako očitno obrnila hrbet vladajočemu režimu. Da se severnokorejska prva dama, ki je predmet zanimanja predvsem v Južni Koreji in ki prisega na Dior, a ji lačni državljani tega očitno ne zamerijo, ni udeležila niti proslave ob 67-letnici ustanovitve delavske stranke, ki jo je narod zaznamoval 10. oktobra, je nadvse skrb vzbujajoč podatek, saj je na dogodku paradiral ves vladni ustroj z vsemi mogočimi uradniki, a je njeno vedenje očitno premalo patriotsko, da bi si sploh zaslužila korakati na takšni slovesnosti, ocenjujejo najkonservativnejši misleci.

Ri naj bi bila nekoč pevka, ki je nastopala z orkestrom in se izobraževala na Kitajskem, prav med enim od nastopov pa je nanjo postal pozoren prihodnji severnokorejski voditelj. Na vlogo prve dame voditelja najbolj izolirane države na svetu naj bi jo pripravljali pol leta, preden so jo predstavili domači in svetovni javnosti, njeni nastopi pa so nadvse presenetili državljane, saj se ne Kim Džong Il ne Kim Il Sung nikoli nista kazala v spremstvu žene.

Deli s prijatelji