EKSORCIST

Izganjal je hudiča, obsojal tudi Potterja

Objavljeno 22. september 2016 21.25 | Posodobljeno 22. september 2016 21.29 | Piše: U. S.

V Italiji je umrl najbolj znan eksorcist Katoliške cerkve.

Gabriele Amorth je po dolgi bolezni umrl na rimski kliniki. Foto: AP

RIM – Umrl je oče Gabriele Amorth, najbolj znan eksorcist Katoliške cerkve, ki je v treh desetletjih delovanja izvajal obrede na več deset tisoč ljudeh; star je bil 91 let. Vatikanski radio je poročal, da je italijanski duhovnik umrl v petek na rimski kliniki, kamor so ga sprejeli pred tedni zaradi težav s pljuči.

Konservativni Amorth se je večkrat znašel v medijih zaradi svojih trditev, da sta bila Stalin in Hitler obsedena s hudičem, prav tako Islamska država. Obsojal je jogo, vzhodnjaške dejavnosti, tudi Harryja Potterja in televizijo, ki jih je opisoval kot satanistične: joga je zlo, saj promovira vzhodnjaške religije, je trdil in še, da Harry Potter spodbuja otroke, naj verjamejo v magijo in čarodejstvo. Poleg tega je trdil še, da so spolni škandali in zlorabe, ki pretresajo Cerkev, dokaz, da Antikrist prav zares obstaja in vodi boj proti Svetemu sedežu. »Vrag je zasedel Vatikan, posledice so vidne,« je govoril.

Amorth se je rodil v severnoitalijanskem mestu Modeni 1. maja 1925, med drugo svetovno vojno se je na strani partizanov boril proti fašistom, posvetili so ga 1951. Eksorcist je postal v 80. letih, prej je delal kot novinar za katoliške medije. Leta 1994 je osnoval mednarodno združenje eksorcistov, ki ga je vodil do leta 2000, Vatikan ga je priznal šele pred dvema letoma. Amorth je izvedel več kot 70.000 obredov izganjanja hudiča, še lani je bil aktiven. Trdil je, da je v karieri srečal le 100 obsedenih ljudi, prepoznal jih je tako, da so na začetku izvajanja obreda padli v trans. 

Deli s prijatelji