PROTI STIGMI

Izdali revijo s krvjo okuženih s hivom

Objavljeno 06. maj 2015 15.39 | Posodobljeno 06. maj 2015 15.39 | Piše: STA, P. Pa.

S tem želijo kljubovati stigmi, pogosto povezani z virusom, ki povzroča aids, je dejal odgovorni urednik revije.

Fotografija je simbolična.

DUNAJ – Avstrijska revija za moške je natisnila svojo najnovejšo izdajo s krvjo okuženih s hivom. S tem želijo kljubovati stigmi, pogosto povezani z virusom, ki povzroča aids, je danes pojasnil odgovorni urednik revije Vangardist Julian Wiehl.

»Želeli smo prenesti sporočilo proti stigmi in iracionalnim strahovom glede hiva in s hivom okuženih ljudi,« je Wiehl dejal za francosko tiskovno agencijo AFP. »Če držite to revijo v rokah, je tako, kot bi držali nekoga, ki je okužen s hivom. Nič se ne more zgoditi, nič vam ne more škoditi, če držite revijo, tako kot vam ne ne more škoditi, če držite s hivom okuženo osebo,« je dodal.

Vangardist običajno izhaja le v digitalni obliki, tokratna izdaja #HIVHeroes pa je izšla tudi v tiskani izdaji, pri čemer so uporabili kri, ki so jo prispevali trije s hivom okuženi ljudje, in jo zmešali z običajnim črnilom. Na spletu je na voljo za naročilo 3000 izvodov dvojezične nemško-angleške posebne izdaje. Za izvod je treba odšteti 50 evrov, vsi prihodki pa bodo šli v dobrodelne namene. Na voljo je še 15.000 običajnih izvodov revije.

Ena od treh darovalk krvi je 45-letna Wiltrut Stefanek, ki so ji okužbo s hivom odkrili pred 20 leti. Je na čelu dunajske skupine PULSHIV, ki je namenjena okuženim s hivom in obolelim za aidsom ter njihovim družinam.

»Rada bi, da bi ljudje razumeli, da v vsakodnevnih srečanjih hiv ne ogroža nikogar,« je dejala za revijo.

Deli s prijatelji