STRAŠNO

Izbruh pregnal otočane

Objavljeno 13. junij 2015 00.30 | Posodobljeno 13. junij 2015 00.30 | Piše: U. S.

Erupcija vulkana Šindake na jugu Japonske je zatemnila sonce. Zaradi najvišje stopnje nevarnosti evakuirali prebivalstvo.

Oblak črnega dima se je vil visoko v nebo. Foto: Reuters

TOKIO – Zaradi silovitega izbruha vulkana Šindake na jugu Japonske so oblasti evakuirale prebivalce otoka Kuhinoerabu. V nebo se vije črn oblak dima in prahu, ki sega kar 9000 metrov visoko. Izbruh je spremljal petminutni vulkanski potres. Vlada je sklicala krizni štab in na območje poslala patruljno ladjo, podatkov o žrtvah za zdaj ni, oblasti so sporočile, da ne pogrešajo nikogar od skoraj 140 prebivalcev, le starejši moški je bil lažje poškodovan, drugega je obšla slabost. Prebivalce so z ladjami obalne straže in mestnim trajektom prepeljali z otoka.

Erupcija okoli 10. ure po lokalnem času je zatemnila jutranje sonce, so povedali prebivalci: »Temen dim se je dvigal visoko, ne vem, kako visoko, a zunaj je postalo temno.« Prebivalci so poročali o velikem poku, ko je vulkan oživel. Spremljajo ga že od lanskega izbruha – tistikrat se je moralo na varno zateči 87 ljudi, vzpostavili so dvokilometrsko območje nepribliževanja –, v petek pa so vulkanologi hitro dvignili stopnjo nevarnosti na peto, najvišjo na lestvici. Piroklastični tok materiala, ki ga je izbruhal vulkan, je prišel vse do obale, po gori se je stekal v eno od otoških luk, sivi vulkanski prah je razbarval vodo.

Strokovnjaki opozarjajo, da nevarnosti še ni konec. Japonska leži na križišču tektonskih plošč in je posejana z aktivnimi vulkani. Otok Kuhinoerabu, na katerem je vulkan, leži okoli 100 kilometrov južno od glavnega otoka Kjušu. Zadnje obdobje večje aktivnosti je bilo med letoma 1966 in 1980.

Deli s prijatelji