SVET

Iz (ne)varne Nemčije: Merklova gre rada v posteljo

Objavljeno 28. julij 2016 20.46 | Posodobljeno 28. julij 2016 20.46 | Piše: STA, T. B.

»Zmogli bomo,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdila na novinarski konferenci v Berlinu, na kateri je sicer predstavila načrt za izboljšanje varnosti.

Merklova po včerajšnji zmagi najverjetneje ostaja najvplivnejša ženska na svetu.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je danes odločno zavrnila pozive k spremembi politike do beguncev po zadnjih napadih v Nemčiji.

Zgodovinski izziv

»Pred enajstimi meseci sem rekla, da je Nemčija močna. Toliko stvari smo zmogli narediti in še danes verjamem, da nam bo uspelo. Nisem rekla, da bo enostavno, toda zgodovinskemu izzivu bomo kos,« je dejala. Priznala je, da napadi v javnosti vnašajo negotovost, da je ljudi strah. »A strah ne more biti podlaga za politično delovanje,« je dodala. Zatrdila je, da se Nemčija ne bo odpovedala temeljnemu načelu humanitarne odgovornosti. »Džihadisti bi radi postavili pod vprašaj našo pripravljenost sprejeti ljudi, ki potrebujejo pomoč. Temu odločno nasprotujemo,« je dejala.

Zaradi napadov prekinila dopust

Kanclerka je ostro obsodila nedavna napada v Würzburgu in Ansbachu, ki sta ju zagrešila begunca. Dejala je, da sta napada v posmeh državi, ki ju je sprejela, in v posmeh tistim, ki beguncem pomagajo, ter tudi številnim beguncem, ki v Nemčiji iščejo zavetje pred nasiljem in vojno. Merklova, ki je zaradi dogajanja prekinila dopust, je dejala, da napadi, ki jim je bila v zadnjem tednu priča Nemčija, povzročajo pretresenost in depresivnost, a ne pomenijo, da so nemške oblasti izgubile nadzor.

Vojna proti Islamski državi

»Prekršeni so bili civilizacijski tabuji,« je dejala o napadih ne samo v Nemčiji, ampak tudi drugod po svetu. »Zgodili so se tam, kjer bi lahko bil kdor koli od nas,« je dodala. Zatrdila je, da ne gre za vojno proti islamu, temveč za boj ali vojno proti Islamski državi.

Merklova je v luči zadnjih napadov danes predstavila načrt v devetih točkah za večjo varnost. Ta med drugim predvideva zgodnji opozorilni sistem radikalizacije med begunci ter lažji izgon tistih beguncev, ki pridejo navzkriž z zakonom. Poleg tega naj bi v primeru večjih napadov omogočili posredovanje vojske. Obenem pa je kanclerka zanikala možnost okrepljenega sodelovanja nemške vojske v operacijah proti IS v Siriji in Iraku.

S spanjem nima težav

Na novinarsko vprašanje, ali se osebno čuti preobremenjeno zaradi begunske krize in terorizma, saj je ne nazadnje morala prekiniti dopust, pa je dejala, da ne bi mogla reči, da je premalo obremenjena. »Zvečer grem pogosto kar rada v posteljo,« je dodala.

Kanclerka pa ni želela odgovoriti na vprašanje, ali se bo na volitvah prihodnje leto potegovala za nov mandat na čelu vlade. Kot je dejala, zdaj ni pravi čas, da bi govorila o tem.

Deli s prijatelji