NAJDBA

Iz morja potegnili skoraj 50 ton srebra

Objavljeno 23. julij 2012 18.11 | Posodobljeno 22. julij 2012 21.29 | Piše: A. P.

Ameriški lovci na zaklade so vzhodno od Irske zadeli terno 4500 metrov globoko.

LONDON – Ameriško podjetje za raziskovanje morskih globin je razkrilo, da je iz razbitine britanske tovorne ladje, ki je bila potopljena med drugo svetovno vojno, uspešno dvignilo na površje več ton srebra. Zgolj do sredine minulega tedna naj bi na krov ladje Odyssey Explorer potegnili neverjetnih 48 ton plemenite kovine, za katero bi iztržili približno 30,5 milijona evrov.

V iskanju novih virov kapitala

Odyssey Marine Exploration Inc. deluje po naročilu britanske vlade, ki mu bo po plačilu vseh stroškov dovolila obdržati kar 80 odstotkov izplena. Očitno tudi na Otoku obupno iščejo nove vire kapitala. Potopljena ladja SS Gairsoppa leži na globini 4500 metrov, kar je za britansko tehnologijo nedosegljivo. Dvig tovora na površje je doslej najtežja naloga lovcev na zaklade, ki še niso delovali na takšni globini.

Potopila jo je nemška podmornica

Leta 1941 se je SS Gairsoppa v konvoju ladij vračala iz Indije pod zastavo ministrstva za vojni transport. Med plovbo jim je začelo zmanjkovati premoga, ovirali so jih tudi močni valovi, zato se je kapitan odločil, da tovor dostavi v Galway in ne v Liverpool, kamor so bile namenjene preostale ladje konvoja. To je bila usodna odločitev, saj jih je 17. februarja izsledila nemška podmornica U 101 in jih potopila z enim samim torpedom. V 20 minutah so člani posadke spustili tri rešilne čolne, vendar je na koncu od 84 ljudi na krovu preživel le eden – Richarda Ayresa je po trinajstih dneh naplavilo na kopno.

Ladja še vedno v dobrem stanju

Predstavniki lovcev na zaklade so še sporočili, da je 125 metrov dolga ladja v presenetljivo dobrem stanju. Na morsko dno približno 480 kilometrov vzhodno od obale Irske naj bi nasedla pokončno. Še vedno je prepoznati njeno značilno črno-rdečo barvo, ki je krasila tovorne ladje podjetja, ki je trgovalo z Indijo.

Kje je ladja z desetimi tonami zlata?

Morsko dno še vedno skriva številne zaklade. Britanci bi prav tako radi odkrili ladjo HMS Sussex, ki je leta 1694 zapustila Gibraltar z desetimi tonami zlata na krovu. Kdo ve, morda bodo tudi iskanje te razbitine zaupali Američanom.

Deli s prijatelji