POZIV K LUSTRACIJI

Iz mednarodne demokratske zveze klofuta slovenskemu sodstvu

Objavljeno 15. april 2014 13.24 | Posodobljeno 15. april 2014 13.30 | Piše: P. J.

Slovensko oblast so pozvali k sprejetju in učinkovitemu izvajanju lustracijske zakonodaje.

Sloveniji se ne piše nič dobrega (fotografija je simbolična)

MADRID – Mednarodna demokratska zveza (IDU) je prejšnji petek na zasedanju spregovorila tudi o Sloveniji. Poleg uradnih stališč, s katerimi so obsodili agresijo o stanju v Venezueli, Ukrajini in Gruziji, so opozorili tudi na dvojna merila v slovenskem sodstvu in pozvali oblasti k lustraciji. 

Opozarjajo na dvojna merila

V posebni izjavi za Slovenijo so zapisali, da je »neodvisno sodstvo temeljni pogoj za vladavino prava in demokratično družbo, zato z zaskrbljenostjo sprejema poročila o nezadovoljivem stanju v slovenskem sodstvu. IDU obsoja dvojna merila v slovenskem sodstvu in poziva oblasti v Sloveniji k učinkoviti lustraciji. IDU obenem odločno podpira Slovensko demokratsko stranko in njene napore za krepitev vladavine prava in za neodvisno sodstvo v Sloveniji.«

Še višje

Podobno so novembra lani opozarjali iz političnega zbora Evropske ljudske stranke (katere članice so slovenske stranke SDS, SLS in NSi), kjer so v resoluciji predlagali lustracijo in izrazili zaskrbljenost nad stanjem v Sloveniji. Resolucija je naletela na buren odziv levih političnih strank. IDU je še stopničko višje od EPP, vodi pa ga nekdanji premier Avstralije John Howard. Med ustanovnimi člani zveze so Margaret Thatcher, Helmut Kohl, Franz-Josef Strauss, Jacques Chirac in Alois Mock. IDU združuje 80 članic iz več kot 60 držav, med njimi so tudi Republikanska stranka iz ZDA, Liberalna stranka Avstralije, EPP, CDU in Konservativna stranka Kanade.

Deli s prijatelji