PREPLAH

Iz laboratorija poslali živ antraks

Objavljeno 28. maj 2015 10.56 | Posodobljeno 28. maj 2015 10.56 | Piše: STA, K. K.

Iz vojaškega laboratorija v Utahu so po nesreči poslali aktivni vzorec bojnega strupa antraks oz. vranični prisad v civilni laboratorij v državi Maryland in morebiti še v več laboratorijev.

Še vedno volivci ne bodo vedeli, ali funkcionarji uživajo prepovedane droge ali ne.

WASHINGTON – Iz vojaškega laboratorija v Utahu so po nesreči poslali aktivni vzorec bojnega strupa antraks (vranični prisad) v civilni laboratorij v državi Maryland in morebiti še v več laboratorijev, je v sredo potrdil tiskovni predstavnik Pentagona Steven Warren. Štiri uslužbence laboratorija v Marylandu že preventivno zdravijo.

Pentagon poleg Marylanda preiskuje še laboratorijske vzorce, ki so bili poslani več kot 10 laboratorijem v osmih drugih zveznih državah ZDA in v vojaško bazo ameriških zračnih sil Osan v Južni Koreji. V tej bi bilo lahko antraksu med laboratorijskim usposabljanjem izpostavljenih 22 uslužbencev.

Vse vzorce so sicer v vojaškem laboratoriju v Utahu marca lani obsevali in naj ne bi bili več aktivni. Preplah so zagnali prav v Marylandu, kjer so ugotovili, da je njihov vzorec še aktiven.

Čeprav je Warren zagotovil, da ni nobenega primera niti suma okužbe laboratorijskih delavcev z antraksom, štiri ljudi v treh različnih podjetjih v Marylandu, ki so delali z virusom, preventivno zdravijo.

Pri preiskavi pomaga ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi in preventivo (CDC) iz Atlante. Kot so sporočili, preverjajo, ali so aktivne vzorce prejeli še v kakšnem laboratoriju, in izvajajo pregled varnostnih ukrepov.

Natančnih informacij glede tega, kaj je šlo narobe in koliko laboratorijev je prejelo vzorce, še ni, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Virus antraksa se širi prek spor in se je v preteklosti v ZDA in drugje uporabljal v programu biološkega orožja. Washington je program opustil v okviru pristopa k mednarodni pogodbi, ki so jo ZDA ratificirale leta 1975.

Pred manj kot letom dni so bili predstavniki zdravstvenih oblasti deležni ostrih kritik na račun več varnostnih zdrsov pri ravnanju s smrtonosnimi patogeni, vključno z antraksom, v laboratorijih CDC.

Deli s prijatelji