ODLOK

Italijanska vlada varčuje tudi pri slovenski manjšini

Objavljeno 15. december 2011 09.47 | Posodobljeno 15. december 2011 09.47 | Piše: P. J./STA

Ustanove Slovencev v Italiji naj bi januarja dobile 2,5 milijona evrov.

Mario Monti bo novi predsednik vlade

RIM, TRST – Nova italijanska vlada Maria Montija je v svoj varčevalni odlok vključila tudi postavko v višini 2,5 milijona evrov prispevkov za slovensko narodno skupnost v Italiji. Po napovedih naj bi italijanska poslanska zbornica in senat sprejela varčevalni dokument brez sprememb, tako da naj bi Furlanija - Julijska krajina (FJK) iz Rima sredstva tudi kmalu prejela.

Prenos denarja naj bi potekal hitro
 
Kot je v sredo poročal Primorski dnevnik, je za to dejanje poskrbela proračunska komisija italijanske poslanske zbornice, ki je sprejela dopolnili poslancev Demokratske stranke Ivana Strizzola, Ettoreja Rosata in Alessandra Marana ter parlamentarca Ljudstva svobode Manlia Contenta, ki so ju podprli tudi predstavniki Južnotirolske ljudske stranke in Severne lige.
 
Sodeč po široki večini, ki jo ima Montijeva vlada tako v poslanski zbornici kot v senatu, bo varčevalni dokument odobren brez sprememb, prenos denarja iz državne blagajne v blagajno dežele Furlanije - Julijske krajine, ki bi morala potem denar nakazati slovenskim organizacijam, pa bi moral po poročanju Primorskega dnevnika potekati zelo hitro.
 
Še 2,5 milijona evrov
 
Če ne bo zapletov, naj bi t. i. primarne ustanove Slovencev v Italiji dobile 2,5 milijona evrov predvidoma v drugi polovici januarja, razen v primeru, da manjkajočih prispevkov vnaprej ne bi izplačala deželna vlada FJK, za kar je nedavno izkazal pripravljenost odbornik Elio De Anna, ki je pristojen za stike s slovensko narodno skupnostjo.
 
Vsota 2,5 milijona evrov predstavlja drugi del skupne vsote 5,3 milijona evrov, ki jo je za letošnje leto italijanska država namenila Slovencem v Italiji oziroma njihovim ustanovam. 2,8 milijona so izplačali že pred meseci, zaradi tehnične napake pa se je zataknilo pri izplačilo preostalega dela vsote, tako da so se v nekaterih ustanovah že znašli pred težavami, kako izplačati plače zaposlenim, razni predstavniki slovenske narodne skupnosti pa so od deželne vlade FJK zahtevali, naj v pričakovanju prihoda državnega denarja vnaprej izplača 2,5 milijona evrov.
Deli s prijatelji