INCIDENT

Italijanska vlada prisegla, pred vlado streljanje

Objavljeno 28. april 2013 14.35 | Posodobljeno 28. april 2013 17.51 | Piše: STA, P. J., Ma. F.

Eden izmed policistov je bil ustreljen v vrat, njegovo stanje je resno.

RIM – Nova Italijanska vlada pod vodstvom Enrica Lette je danes prisegla pred predsednikom republike Giorgiem Napolitanom in tako dobra dva meseca po volitvah uradno prevzela vodenje Italije. Glavni nalogi 21-članske vlade »velike koalicije« bosta predvsem rešitev države iz politične in finančne krize ter zagon pešajočega gospodarstva.

Nova vlada, ki jo bodo sestavljali ministri Lettove levosredinske Demokratske stranke, desnosredinskega Ljudstva svobode Silvia Berlusconija in sredinske stranke dosedanjega tehničnega premierja Maria Montija, je danes slovesno zaprisegla pred Napolitanom na Kvirinalu. V ponedeljek in torek pa bo Letta vlado predstavil še v parlamentu in zaprosil za zaupnico.

Med slovesno zaprisego vlade se je pred vladno palačo v Rimu zgodil incident. Prišlo je do streljanja, pri čemer naj bi bila ranjena policista.

Strelec deloval sam

Streljanje je bilo »osamljen dogodek«, strelec pa je deloval sam, je pojasnil novi notranji minister Angelino Alfano. Gre za 29-letnega moškega, ki naj bi poskušal narediti samomor, je še povedal Alfano.

Kot je na prvi seji vlade poročal Alfano, je strelec prišel v Rim v soboto, da bi videl »izjemne ljudi«. Prenočil je v hotelu, nakar se je odpravil pred vladno palačo in izstrelil šest strelov. Potem naj bi si poskušal vzeti življenje, kar pa so mu policisti preprečili in ga prijeli.

Ranil je dva, od tega enega v vrat in njegovo stanje je resno, je še pojasnil Alfano. Drugi policist je bil ranjen v nogo in ni resneje poškodovan. Podobno tudi poškodbe ženske, ki je bila ranjena v incidentu, niso hude, je še povedal novi notranji minister. V bolnišnici je tudi napadalec, ki se je ob aretaciji poškodoval po glavi.

Šlo naj bi za moteno osebo

Italijanska policija je medtem sporočila, da naj bi šlo za duševno moteno osebo. Do zdaj ga sicer še niso kazensko obravnavali in ni imel dosjeja. V policiji so ocenili, da je šlo za osamljen primer in ne za dejanje, povezano s terorizmom.

Strelec naj bi sicer prišel iz Piemonta na severu Italije. Mediji so že izbrskali ime njegove bivše žene, ki je pretreseno dejala, da ji ni jasno, zakaj bi kaj takega storil. Oglasil se je tudi njegov brat, ki je povedal, da moški ni duševno moten, da pa tudi njemu ni jasno, zakaj se je odločil za tako dejanje, še poroča APA.
 

Deli s prijatelji