VELIKA NEVARNOST

Islandija trepeta zaradi vulkana, zdaj želijo zaščititi geotermalno elektrarno

Iz ribiškega mesta Grindavik evakuirali že okoli 4000 prebivalcev. Pred lavo bi radi zaščitili geotermalno elektrarno, ki z elektriko oskrbuje vso državo.
Fotografija: Mesto Grindavik je prepredeno s številnimi manjšimi in tudi precej globokimi razpokami. FOTO: Marko Djurica Reuters
Odpri galerijo
Mesto Grindavik je prepredeno s številnimi manjšimi in tudi precej globokimi razpokami. FOTO: Marko Djurica Reuters

Priprave na Islandiji pred verjetnim izbruhom ognjenika se pospešeno izvajajo. Iz ribiškega mesta Grindavik so preventivno že evakuirali prebivalce, trenutno pa poskušajo pred tokom lave zaščititi geotermalno elektrarno na jugozahodnem delu države. Oblasti se pripravljajo, da okoli nje postavijo zaščitni nasip, za katerega upajo, da jo bo zaščitil pred uničenjem.

Z velikimi nasipi želijo preusmeriti tok lave okoli elektrarne Svartsengi, ki stoji nekaj več kot šest kilometrov od Grindavika. Potresna dejavnost in podzemni tokovi lave so se sicer ob koncu tedna na polotoku Reykjanes okrepili. O gradnji zaščitnega nasipa okoli elektrarne so sicer že govorili, a so morali pred začetkom del počakati na uradno odobritev vlade. Islandska ministrica za pravosodje Gudrun Hafsteinsdottir je za državno televizijo povedala, da v elektrarno premikajo opremo in materiale, s katerimi bi lahko napolnili 20.000 tovornjakov.

Verjetnost izbruha je visoka

Tiskovni predstavnik upravljavca elektrarne je dejal, da slednja oskrbuje celotno državo, a da morebitna motnja ne bi vplivala na oskrbo. Verjetnost izbruha medtem kljub zmanjšanju potresne aktivnosti ostaja visoka, od polnoči do 12. ure so na tem območju ugotovili skoraj 800 potresov, kar je sicer manj, kot so jih zaznali pretekla dva dneva. A Rikke Pedersen, ki vodi Nordijski vulkanološki center v Reykjaviku, pravi, da je manjša seizmična aktivnost pred izbruhom običajna, saj se dviguje proti površini, s tem pa ustvarja manj napetosti, ki bi sprožila velike potrese.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije