GROZLJIVO

Islamski skrajneži grozijo z umorom nemškega profesorja in sodelavke

Objavljeno 15. oktober 2014 12.31 | Posodobljeno 15. oktober 2014 12.33 | Piše: P. Pa.

Od Nemčije zahtevajo, da odreče podporo ZDA in da jim za talca preda več kot štiri milijone evrov.

Ugrabljena Stefan in Henrite.

ZAMBUANGA CITY – Filipinski islamski skrajneži so aprila ugrabili dva Nemca, zdaj pa grozijo, da ju bodo ubili, če Nemčija ne plača odkupnine in ne odreče podpore ameriškim zračnim silam, ki napadajo Islamsko državo v Sirijo in Iraku.

Grozljivi posnetki

Abu Sayyaf, ki je začel ugrabljati tujce že leta 2000, je na twitterju objavil sporočilo v katerem je zapisal, da bo ubil enega izmed dveh talcev, če njihove zahteve ne bodo uresničene v naslednjih 15 dneh. Novico je potrdila tudi obveščevalna služba SITE. »Filipinska skupina Abu Sayyaf v sporočilu grozi, da bo ubila dva Nemca, če Nemčija ne plača odkupnine in preneha s podpiranjem ZDA proti Islamski državi.«

Skrajneži so ugrabili zdravnika Stefana Viktorja Okonka (74) in njegovo sodelavko Henrite Dielen (55). Ugrabili so ju z jahte nekje med malezijsko zvezno državo Sabah na otoku Borneo in filipinsko provinco Palawan. Do ugrabitve je prišlo že aprila, s čolnom pa so ju nato odpeljali v večinsko muslimansko mesto Sulu, ki je 950 kilometrov od Manile. Objavili so tudi posnetek, na katerem Stefan prosi za milost in pomoč Nemčije. »Sedim sredi gozda. Okoli mene je 10 oboroženih mož. Pravijo, da me bodo ustrelili v petek. Prosim, Nemčija, pomagaj mi.«

Zahtevajo denar in umik Nemčije

Vodja teroristične mreže Abu Raami je zahteve za izpustitev obeh talcev sporočil tudi v živo prek nacionalnega radia. Za radio je spregovoril tudi ugrabljeni Stefan. Posnetke njegovega mučenja so objavili tudi na različnih mrežah in propagandnih straneh. Starec je povsem izmučen in pretepen. Na enem izmed posnetkov je videti, kako so ga vrgli v jamo.

V džungli blizu mesta Sulu skrajneži zadržujejo 10 talcev. Med njimi sta dva Evropejca, opazovalca ptic, nekaj Japoncev in Filipinov. Za izpustitev obeh Nemcev zahtevajo odkupnino 350 milijonov pesov, kar znaša približno 4,28 milijona evrov.

Leta 2001 so ti skrajneži že obglavili Američana, ki so ga ugrabili v provinci Basilan.

 

Deli s prijatelji