BREZUPNO?

Islamski skrajnež: Vemo, da nam sledijo, zato imamo tudi skrite baze

Objavljeno 29. september 2014 14.20 | Posodobljeno 29. september 2014 15.49 | Piše: B. P.

»Naše glavne baze so skorajda izpraznili, opremo poskrili drugam, tudi v stanovanjske soseske in pod zemljo,« je razkril eden od članov IS.

Pripadnikom IS napadi zahodne koalicije menda ne pridejo do živega.

GAZIANTEP – Ameriška vojska stiska obroč okrog skrajnih islamistov in že več kot teden dni intenzivno bombardira različne cilje v Siriji, da bi oslabili delovanje Islamske države (IS), zdaj pa je za CNN spregovoril eden od članov IS, Abu Talha, in šokiral s trditvijo, da so ameriške namere brezplodne in da IS ne bodo oslabile niti ji ne bodo pretirano škodovale.

V Belgiji sodni proces proti domnevnim džihadistom
V Belgiji se je danes začel sodni proces proti 46 ljudem, ki so obtoženi, da so člani skupine Sharia4Belgium, ki v Sirijo pošilja džihadiste. Večina od obtoženih je na prostosti. V primeru, da jih bodo spoznali za krive, jih grozi do 20 let zaporne kazni.

Na zatožni klopi se je poleg sedmerice znašel tudi vodja skupine Foud Belkacem, salafistični ideolog, znan po svojih pridigah na ulici in svetovnem spletu. Za večino obtoženih, ki so na prostosti, domnevajo, da so v Siriji, nekateri bi tam lahko tudi padli v bojih.

Po navedbah preiskovalcev Belkacem ni nikoli potoval v Sirijo, za razliko od večine članov skupine, je pa novačil ljudi, da odpotujejo v Sirijo in se tam bojujejo.

Sharia4Belgium, ki ima sedež v belgijskem Antwerpnu, se zavzema za uvedbo šeriatskega prava v Belgiji.

Sodni proces se je začel pet mesecev po smrtonosnem napadu na judovskih muzej v središču Bruslja, ki je zahteval štiri smrtne žrtve. Glavni osumljenec za napad Mehdi Memmouche se je več kot leto dni boril z islamski skrajneži v Siriji, sedaj pa je za zapahi v Belgiji, kjer je obtožen "umora, povezanega s terorizmom".

Belgijske oblasti ocenjujejo, da je okoli 400 belgijskih državljanov že odšlo v Sirijo, kjer naj bi se borili na strani islamskih skrajnežev. Med njimi naj bi se jih četrtina vrnila v domovino.

STA

Razkril je, da so se bojevniki IS na tovrstni napad Amerikeimage pripravljali že kar nekaj časa. »Vemo, da so lokacije naših baz znane, saj nam sledijo in opazujejo naše gibanje s pomočjo satelitov in radarjev, zato imamo baze tudi na drugih, skrivnih lokacijah,« je povedal Talha in dodal, da se iz zahodne koalicije pod vodstvom ZDA že ves teden norčujejo, prav tako iz njihovih izjav, da bodo IS oslabili, če napadejo in uničijo naftna polja, ki da jim predstavljajo glavni vir financiranja.

»Imamo tudi druge vire, nismo odvisni od nafte in našega delovanja ne bodo ustavili, če je nekaj izgubimo,« je pojasnil Talha, ki pravi, da je bil eden od vojakov, ki so junija zavzeli Mosul, drugo največje mesto v Iraku. »Mislijo, da vse vedo, a na srečo ne vedo ničesar. In če bo sreča na naši strani, bomo nevernike porazili. Prizadenejo nas na nekaterih področjih, a močnejši postanemo na drugih. Če nas bodo izrinili iz Iraka, bomo zavzeli več območij na severu Sirije. Bombardiranja nas ne morejo ustaviti,« je jasen Talha.

IS se krepi iz dneva v dan

Podobno zgodbo je povedal tudi Abu Omar, eden od nekdanjih borcev IS, ki je iz njenih vrst pred kratkim izstopil. »Pred napadi koalicije se je vojska pripravila. Naše glavne baze so skorajda izpraznili, opremo poskrili drugam, tudi v stanovanjske soseske in pod zemljo,« pravi Omar. IS se po njegovem mnenju v veliki meri zanaša na tujce, tudi zahodnjake, da bodo izpeljali njihovo misijo.image

»Francozi imajo ogromno nadzora nad dogajanjem, več kot mi. Morda res prihajajo iz Francije, a zdi se, kot bi bili del IS že leta,« je razkril Omar, ki je več let razmišljal o svojem odhodu iz IS, vse odkar je videl, kako so pred njegovimi očmi umorili 70-letnega šejka. Zdaj zaskrbljeno opazuje, kako se iz dneva v dan vse več ljudi, večina najstnikov, starih tudi 14 let in manj, pridružuje IS in upa, da bo s svojo zgodbo morda koga le odvrnil od tega.  

Deli s prijatelji