NOVA PRAVILA

Islamska država spisala 11 zapovedi za kristjane

Objavljeno 07. september 2015 14.16 | Posodobljeno 07. september 2015 14.15 | Piše: Mo. S.

V islam se jim ne bo treba spreobrniti, a če bodo dogovor prekršili, jih bodo obravnavali kot borce proti tej organizaciji.

Takšno zastavo naj bi izobesili v BiH.

KARJATAJN – Islamska država naj bi zapisala 11 zapovedi, ki so del posebnega dogovora. Z njim naj bi si kristjani, ki živijo v sirskem mestu (Al) Karjatajn, zagotovili varnost. To mesto je Islamska država zavzela pretekli mesec, zdaj pa želi pod svoj nadzor spraviti tudi tamkajšnje prebivalstvo – ne le fizično, tudi duhovno.

Kot poroča Russia Today, so pripadniki Islamske države prebivalcem ponudili nekakšen ultimat, ki vsebuje več možnosti: lahko se preprosto spreobrnejo v islam, podpišejo dogovor o vedenju, plačajo davek na nemuslimane ali – odidejo. Tako imenovani dogovor o varnosti je sestavil vodja Islamske države Abu Bakr al Bagdadi in ima 11 zapovedi, ki bi se jih po njihovem morali držati vsi kristjani. Med drugim naj bi v njem prepovedali gradnjo cerkev, kazanje krščanskih simbolov muslimanom in na kakršen koli način žaliti muslimanska verska prepričanja. Islamska država se ne sme ogrožati, prepovedani sta skrivanje in vohunstvo, seveda pa tudi posedovanje orožja ter trgovanje s svinjino in vinom.

Islamisti so 3. septembra na spletu objavili serijo fotografij, na katerih je nekaj kristjanov, ki so dogovor o varnosti že podpisali in plačali davek. Islamska država jim je odvzela osebne dokumente, obljubili pa so jim, da jih bodo varovali, prav tako pa njihovo premoženje. V islam se jim ne bo treba spreobrniti, so poudarili, a če bodo dogovor prekršili, jih bodo obravnavali kot borce proti tej organizaciji, še poroča Russia Today.

Deli s prijatelji