DOKUMENTI

Islamska država ima ministrstva za vojni plen, tudi sužnje

Objavljeno 28. december 2015 21.11 | Posodobljeno 28. december 2015 21.10 | Piše: STA, Mo. S.

Skrajna skupina je spisala verska pravila, ki urejajo različna področja, od posiljevanja ženskih zapornic oziroma suženj do tega, kdaj lahko sin očetu ukrade denar, da bi odšel v džihad.

WASHINGTON – Skrajna Islamska država (IS) je oblikovala nekakšna ministrstva, ki se ukvarjajo z vojnim plenom, kot so sužnji, ukradena nafta in dragocene antične umetnine, so razkrili dokumenti džihadistične skupine, ki so jih zasegli ameriški specialci.

Zapleten birokratski sistem

Zelo hierarhično urejena administracija in pravni predpisi v obliki verskih fatev so podrobno razdelani v dokumentih, ki so jih zasegle ameriške posebne enote maja v napadu v Siriji, v katerem je bil ubit eden od voditeljev Islamske države Abu Sajaf, poroča tiskovna agencija Reuters, ki je pridobila dokumente.

Po navedbah ameriških uradnikov dokumenti pomagajo pri razumevanju skrajne skupine, katere vojaški uspehi in prevzem nadzora nad obširnim ozemljem so številne presenetili. Prav tako razkrivajo, kako je nekoč majhna skupina razvila zapleten birokratski sistem za upravljanje virov in prihodkov – od prodaje ukradene nafte in starin do nadzora zasužnjenega prebivalstva.

Islamska država je tako ustanovila divane oziroma nekakšna ministrstva, ki pokrivajo različna področja. Eno se, recimo, ukvarja z naravnimi viri, drugo s prodajo starin iz časov antike, tretje pa z »vojnim plenom«, med drugim s sužnji.

Sin lahko očetu ukrade denar

Skrajna skupina je tudi spisala fatve oziroma verska pravila, ki urejajo različna področja, od posiljevanja ženskih zapornic oziroma suženj do tega, kdaj lahko sin očetu ukrade denar, da bi odšel v džihad.

Deli s prijatelji