PO SVETU

Isis za svoje borce novači neveste prek spleta

Objavljeno 22. maj 2016 20.46 | Posodobljeno 22. maj 2016 20.52 | Piše: Ro. S.

Domnevni borci Islamske države uporabljajo spletne kanale za novačenje mladih deklet.

Fotografija je simbolična.

LONDON – Borci islamske države (Isis) uporabljajo splet za možitvene ponudbe mladim dekletom po vsem svetu.

Neimenovana mladenka je na spletu spremljala eno izmed omenjenih spletnih strani ter dobila ponudbo za poroko z borcem Isisa. Živela naj bi v Raki, glavnem sirskem mestu upornikov. Poslali so ji celo fotografije nakita, ki bi ga nosila na poročno noč.

Isis uporablja spletne strani, da bi pridobil čim več potencialnih nevest za svoje borce v Siriji in Iraku. Vir je za BuzzFeed razkril, da je z njimi navezala stik družina 15-letne deklice, ko so odkrili, da si prek spleta dopisuje s človekom, ki je novačil neveste za borce na vojnih področjih. Obljubljali so ji veliko hišo ter svoje sluge, ki bi ji stregli. Mož naj bi bil čeden moški, ki pripada Isisu. Zgodba prihaja iz Velike Britanije.

Tudi uradniki iz Jordanije so poročali o pojavu podobnih spletnih strani. Nekemu dekletu so v zadnjem hipu preprečili odhod v Sirijo. Prav tako se je po spletu dogovarjala za poroko z Isisovim borcem. Vir je še povedal, da primer razkriva, kako težko je preprečiti obstoj takih spletnih strani ter komuniciranje morebitnih borcev z dekleti po svetu. Dodaja še, četudi tako spletno stran ukinejo, obstaja še na ducate podobnih. Prav tako naj bi domnevni borci za možitvene ponudbe uporabljati tudi facebook, twitter in druga družabna omrežja. 

V zadnjih dveh letih so v Veliki Britaniji opozorili, da je v Sirijo odpotovalo večje število šoloobveznih deklet, potem ko so jih navdušili za poroko prek interneta. Britanske varnostne agencije si vztrajno prizadevajo za ukinitev takih spletnih strani, še poroča Daily Mail.

Deli s prijatelji