PISMO

Irglova Klemenčiču: Spravljate se na SDS, levico pa ščitite

Objavljeno 20. oktober 2013 09.17 | Posodobljeno 20. oktober 2013 09.17 | Piše: Mo. S.

Poslanka SDS Eva Igrl predsedniku protikorupcijske komisije Goranu Klemenčiču očita pristransko delovanje komisije.

Predsednik KPK Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – Poslanka SDS Eva Irgl je na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča naslovila odprto pismo v zvezi z nakupom letalskih kart ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta. Šest mesecev namreč mineva od razkritja, da je Virant po »nenavadno nizkih cenah« kupil več letalskih vozovnic.image

Komisija zavlačuje in ščiti interese levice?

KPK je nato napovedal, da bo zadevo vzel pod drobnogled, Irglovo pa moti, da se to še ni zgodilo, saj gre, kot meni, za pregled zgolj nekaj vozovnic. V javnosti se zato ustvarja vtis, da KPK zavlačuje z namenom in tako ščiti interese Viranta kot tudi celotne leve politične opcije, je še zapisala Irglova.

»KPK ravna neodzivno«

Poslanka ob tem opozarja še na »podobno neodzivno ravnanje tudi v primeru večmilijardne bančne luknje«, ob tem pa dodaja, da se v KPK očitno ne bodo zganili niti v primeru dveh, v javnosti poimenovanih tajkunskih bank, pri poslovanju katerih bi po njenem mnenju lahko prišlo do 'zanimivih odkritij'. Poslanska skupina SDS pričakuje še analizo poslovanja družb, ki so v lasti družinskih članov KPK, z gospodarskimi družbami, v katerih ima delež država, kar se po njenem ni zgodilo.


Kje so obljubljena poročila?

»Žal z vaše strani tudi nismo dočakali nobenega poročila o domnevnem korupcijskem tveganju v primeru zaposlitve sina predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše na MOL ali drugih sorodnikov poslancev PS na MOL ali v kabinetu predsednice vlade. Ali pa še starejšega primera zaposlitve hčerke bivšega predsednika republike dr. Danila Türka prav tako na Mestni občini Ljubljana. Da zaposlitev sina poslanke Pozitivne Slovenije gospe Alenke Pavlič v kabinetu predsednice Vlade RS sploh ne omenjam,« Irglova še piše Klemenčiču.

Zakaj se spravljajo le na SDS?

Na drugi strani pa se, tako vsaj meni Irglova, KPK zelo intenzivno ukvarja s člani in posamezniki, ki so kakor koli povezani s stranko SDS. »V SDS nimamo težav s tem, da preverjate zakonitost ravnanj katerih koli posameznikov, vendar želimo, da ste pri tem objektivni in da delujete v skladu z integriteto, ne pa selektivno in politično pristransko,« je zapisala in dodala, da si nekaterih ravnanj ne more drugače predstavljati kot tako, da nekatere ščitijo pri sumih koruptivnih dejanj, pri drugih pa izvajajo birokratska šikaniranja. Pri tem med drugim omenja ovadbo zoper člane Zbora za republiko in postopek v zvezi s predsednikom SDS Janeza Janšo, češ da ni pravočasno sporočil svojega premoženjskega stanja.

Podobno aktivnost, kot jo Klemenčič izvaja v zvezi s člani in podporniki SDS, Irglova pričakuje tudi v postopkih, ki zadevajo podpornike drugih političnih strank, »kajti le tako boste lahko vzdrževali integriteto ter dostojnost in nepristranskost delovanja komisije, za katero se zavzemate«.

Deli s prijatelji