DIKTATOR

Iračani zahtevajo Huseinovo ritnico

Objavljeno 10. april 2013 17.48 | Posodobljeno 10. april 2013 17.48 | Piše: E. B.

Naj jim vrnejo kulturno dediščino, kos Sadamove bronaste zadnjice, vpijejo v Iraku.

Sadam Husein.

Točno 10 let potem, ko je ob glasnih vzklikih ameriških vojakov in številnih Iračanov treščil na bagdadski glavni trg, se Britanci in Iračani prepirajo za njegovo – zadnjico.

Usoda kosa spomenika Sadama Huseina, ki so ga podrli 9. aprila 2003 in tako simbolno končali štiriindvajsetletno diktaturo, je namreč negotova: Nigel Ely, nekdanji britanski vojak, ki je služil v zalivski vojni v letih 1990 in 1991, bi ga prodal in izkupiček namenil dobrodelnosti, a Iračani zdaj zahtevajo manjkajočo levo ritnico. Nigel se je kot fotoreporter dan po strmoglavljenju kipa znašel v iraški prestolnici: »Slavje se je mešalo s streljanjem, jasno je bilo, da se vojna tam šele začenja!« Bronasto skulpturo, ki so jo goreči nasprotniki režima že obglavili, so obkrožali in stražili ameriški vojaki, Nigel pa se jim je predstavil in jih prijazno prosil, ali bi si lahko odlomi kos voditelja. Marinci so mu dovolili blizu in z orodjem se je lotil – ene od ritnic. Nekdanji britanski vojak je bronasti kos odnesel v domovino in ga sprva shranil doma, potem pa ga sklenil prodati in izkupiček nameniti dobrodelnosti: toda izklicne cene, 270.000 evrov, na prvi dražbi v domačem Derbyju 2011. ni bil pripravljen nihče plačati.

Kje bo končala diktatorjeva zadnjica?

Potem so se pojavile še pravne ovire: policija je Nigela zaslišala v zvezi z domnevno nezakonito pridobljeno kulturno dediščino, ki jo je iraška vlada nenadoma pogrešila in zahtevala, da se vrne v njihovo last. Oblasti sicer niso ugotovile kaznivega dejanja, saj so Sadamovo zadnjico fotoreporterju odstopili ameriški marinci, ki so takrat že prevzeli oblast v Bagdadu, kljub temu pa dražbe ne bo, dokler se ne uredi lastništvo med iraško oblastjo in britanskim vojakom. Kje bo torej končala diktatorjeva zadnjica: pri katerem gorečem zbiratelju nenavadnih spominkov, v britanskem muzeju, natrpanem z znamenitostmi z vsega sveta, ali v svoji domovini? Sicer pa so poznavalci nedavno postregli z zanimivimi rezultati: Sadamovi bronasti ritnici se je – odkar je predmet diplomatskega spora – vrednost dvignila na več milijonov dolarjev.

Deli s prijatelji