NA KUBI

Internet za bogate – in iznajdljive

Objavljeno 14. december 2014 13.45 | Posodobljeno 13. december 2014 20.36 | Piše: S. I.

Na Kubi je dostop do interneta zelo omejen, pa še tam, kjer se da dostopati do spleta, človeka to veliko stane.

Brskanje po spletu je na Kubi precej drag špas. Foto: Reuters

Opremljeni s pametnimi telefoni in tablicami so videti kot drugi mladostniki po vsem svetu. Toda mladi Kubanci morajo storiti marsikaj, da pridejo samo do internetne povezave in zaobidejo strogi vladni nadzor nad spletom. V glavnem mestu Havani se da ob koncih tedna opaziti manjše skupine mladenk in mladeničev, ki se zadržujejo v bližini hotelov, veleposlaništev in poslovnih središč, da bi nekako prišli na svetovni splet.

»Nekateri lovijo brezžični signal, potem ko jim gesla priskrbijo prijatelji, ki delajo v teh ustanovah, vem pa, da obstajajo tudi tisti, ki znajo s posebno programsko opremo razbiti zaščito in tako pridobiti gesla za dostop do interneta,« v bližini poslovne stavbe v Havani pravi eden od računalniških navdušencev, ki je želel ostati neimenovan. Nedaleč od bližnjega hotela pa skupina mladenk in mladcev besno tipka po svojih napravah – prišli so na splet, zahvaljujoč sošolcu, ki dela na recepciji.

Drago in omejeno

Na Kubi je brezžični internet oziroma kakršen koli dostop do spleta visoko cenjen. Poleg tega je pod strogim nadzorom komunističnih oblasti in je rezerviran za podjetja, univerze in državne ustanove. Le redki – novinarji, umetniki in zdravniki – lahko dostopajo do njega.

Po podatkih Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU), ki spremlja spletno povezanost po svetu, je bilo lani le 3,4 odstotka kubanskih gospodinjstev priklopljenih na internet. Oblasti na Kubi so od lanskega junija storile le drobne korake do odprtosti interneta: po otoku, ki ima 11,3 milijona prebivalcev, so odprle približno sto javnih spletnih kavarn. A po ceni 4,5 dolarja (3,6 evra) na uro je to strošek, ki si ga lahko v državi, kjer povprečna mesečna plača znaša okoli 20 dolarjev (16 evrov), privošči le malokdo. Pred tem se je lahko do spleta dostopalo samo v hotelih, a za ceno desetih dolarjev na uro so si to lahko omislili le tuji obiskovalci.

Spletna nesvoboda

Državni telekomunikacijski operater ETESCA svojim naročnikom ne ponuja mobilnega interneta, 3G-povezava pa je na voljo le tujcem, a še takrat je bolj luknjasta kot ne. Kubanski lastniki pametnih telefonov lahko sicer dostopajo do spletne pošte, a le z ene (državne) domene. »Kuba ostaja ena najbolj zategnjenih držav, kar se tiče spletne svobode,« pravi Sanja Tatic Kelly iz ameriške nevladne organizacije Freedom House. »Namesto da bi filtrirala ali blokirala določene spletne strani, kot to počno drugi represivni režimi, vlada omejuje dostop do spleta z omejenimi storitvami in visokimi cenami. Število blokiranih spletnih strani je precej nizko v primerjavi s Kitajsko, Iranom ali Savdsko Arabijo.«

Kubanska vlada zatrjuje, da se mora nekako braniti pred kibernetskimi napadi, saj da je bila v poldrugem letu žrtev več tisoč hekerskih napadov iz več kot 150 držav. A Tatic Kellyjeva to jemlje z veliko rezerve: »Kuba nikakor ni na vrhu lestvice hekersko najbolj napadanih držav.« Po podatkih družbe Kaspersky Lab, ki izdeluje zaščitno programsko opremo, je šele na 199. mestu svetovne lestvice po številu kibernapadov in spada med najvarnejše države na svetu.

Deli s prijatelji