LE PRISTNO DRUŽENJE

Internet in mobilnike je v baru prepovedal!

Objavljeno 11. avgust 2016 15.08 | Posodobljeno 11. avgust 2016 15.09 | Piše: E. B.

Virtualno druženje uničuje družbo, je prepričan lastnik pristnega angleškega puba.

Čas je za pristno druženje.

Da pametni telefoni in preostala tehnologija uničujejo pristno druženje, se strinjajo mnogi, toda lastnik angleškega puba v Brightonu je sklenil proti novodobni norosti odločno ukrepati. V svojem lokalu je preprosto prepovedal uporabo kakršnih koli motečih pripomočkov in tako gostom omogočil sklepanje novih poznanstev in sproščen klepet – iz oči v oči.

V baru Gin Tub ni internetne povezave, mobilna telefonija je blokirana: kdor vstopi v družabne prostore Steva Tylerja, se mora zavedati, da se bo lahko sporazumeval in družil samo s tistimi, ki so v njegovi bližini, kar je dandanes predvsem za mladino nepredstavljivo, za nekatere najbolj odtujene in domače zgolj v virtualnem svetu pa strah in trepet. »Mobilni telefoni in internet so morilci pubov. Marsikdo pozablja: če se hočeš družiti, ne potrebuješ družabnega omrežja!« poudarja Tyler. »Zdaj se ljudje v barih sploh ne pogovarjajo drug z drugim, marveč z neko tretjo osebo, ki je lahko tudi na drugem koncu sveta. Kaj šele da bi si upali spoznati koga novega! To uničuje našo družbo, kdor želi tako živeti, naj raje ostane doma. Pri nas ni prostora za takšne!«

Stacionarna linija

Gin Tub je vrata odprl sredi julija in če sodimo po odzivih, je že v nekaj tednih obratovanja pridobil številne oboževalce: mize so ves čas polne, zasedajo pa jih le tisti, ki pogrešajo dobro staro druženje, ki ga ne prekinjajo nenehno zvonjenje in svetlobni signali. »V mojem baru se vsi pogovarjajo drug z drugim. Kakor v starih časih v pravem angleškem pubu. Imamo velike mize, tako da se lahko na kupu znajdejo popolni tujci – in prej ali slej se začnejo pogovarjati drug z drugim,« je še povedal Tyler, zadovoljen, da se še najdejo ljudje, ki zmorejo vsaj nekaj ur preživeti brez tehnoloških pripomočkov.

No, ena oblika telefonije pa je vendarle dovoljena, se še namuzne lastnik puba: stacionarni telefon z zgolj interno linijo, prek katere lahko vsaka miza pokliče natakarja za šank, lahko pa koga z oddaljene mize povabi k sebi – kdor želi uporabiti telefon, mora izpolniti le en pogoj. Vsakokrat mora naročiti pijačo.

 

Deli s prijatelji