PREHITELI RUSE

Indija je postavila 
vesoljski rekord

Objavljeno 19. februar 2017 20.54 | Posodobljeno 19. februar 2017 20.54 | Piše: Miloš Krmelj

V vesolje je uspešno izstrelila kar 104 satelite in podrla dozdajšnji ruski rekord.

Uspešna izstrelitev ob Bengalskem zalivu. Foto: ISRO

Indijska organizacija za raziskovanje vesolja (ISRO) je v sredo, 15. februarja, s pomočjo nosilne rakete PSLV v vesolje poslala neverjetno število satelitov – kar 104, kar je novi svetovni, pardon, vesoljski rekord. Dozdajšnji rekord si je lastila Rusija, ki jih je junija 2014 s predelano veliko medcelinsko balistično raketo SS 18 (pri Natu znano tudi pod imenom Satan) izstrelila 37. Večina indijskih majhnih satelitov, ki so bili med potovanjem proti vesoljskemu prostoru varno zaščiteni v aerodinamičnem okrovu, je bila velika kot toaster. Pridružili so se jati komercialnih vesoljskih plovil, katerih poglavitni nalogi sta vsakodnevno slikanje površine našega planeta in zbiranje meteoroloških podatkov, s čimer omogočajo še boljše modele napovedovanja vremena.

Sateliti z vsega sveta

Raketa, visoka 44 metrov, je zahtevno pot začela v vesoljskem središču Satiš na obali Bengalskega zaliva. Primarni tovor je bil satelit, namenjen proučevanju okolja in imenovan Cartosat 2D. Gre za 714 kilogramov težak observatorij, ki bo analitikom omogočal dopolnjevanje zemljevidov, načrtovanje mest, podeželske infrastrukture, opazoval pa bo tudi obalo in sledil uporabi vodnih virov.

Sistemi za sproščanje ali razvijanje na zadnji stopnji nosilne rakete so imeli kar 96 majhnih satelitov, znanih tudi kot cubesat. Izdelali sta jih družbi Planet Space in Spire Global iz San Francisca in s tem dodali nove enote svojemu komercialnemu ozvezdju satelitov. Oseminosemdeset enot teh majhnih vesoljskih plovil bo skoraj podvojilo število satelitov, ki jih ima Planet Space v orbiti od leta 2010; večino so v vesolje poslali iz Mednarodne vesoljske postaje, vendar niso zajemali celotne površine planeta, sateliti, izstreljeni iz Indije, pa so v polarni orbiti in bodo lahko pokrivali ves planet. Gre za majhne, samo 4,7 kilograma težke satelite z vzdevkom golobice. V sebi skrivajo zmogljivo kamero, raztegljive plošče s sončnimi celicami ter hitre in zelo zmogljive oddajnike, ki lahko celotnemu svetu posredujejo slikovno gradivo. Osem satelitov, imenovanih lemur, je v lasti družbe Spire Global; te naprave velikosti škatle za čevlje imajo na krovu GPS-opremo in s pomočjo signalov satelitske navigacije pomagajo pri pripravi numeričnih modelov napovedi vremena, omogočajo pa tudi sledenje ladij, ko so te zunaj dosega kopenskih oddajnikov.

Od Švice do Kazahstana

Na krovu je bil tudi izraelski mikrosatelit BGUSat, ki sta ga razvili izraelska letalsko-vesoljska družba in univerza Ben Gurion. Zamišljen je bil kot izobraževalni raziskovalni projekt. Tudi ta bo snemal oblake na Zemlji in meril sevanje v atmosferi. Med drugimi mednarodnimi tovori, ki so odpotovali v vesolje, so štirje mikrosateliti cubesat za različne ustanove in družbe, izdelani v Kazahstanu, Švici, Združenih arabskih emiratih in na Nizozemskem. Satelit Peass, ki bo potrjeval novo kompozitno strukturo ter energetske in pogonske sisteme, je nastal s podporo Evropske unije in je namenjen razvoju, izdelavi, preizkušanju in seveda ovrednotenju »pametnih struktur«, ki kombinirajo nove vrste materialov in tipal, ki bodo tako omogočali bolj natančno delovanje in večjo uporabnost novih, bolj naprednih in popolnih vesoljskih sistemov. Ta samo tri kilograme težki satelit je razvil konzorcij nizozemskih družb in znanstvenih institucij.

Švicarska družba SpacePharma je prispevala svoj prvi umetni satelit Dido 2, težak 4,2 kilograma, ki naj bi bil prvi iz serije tovrstnih satelitov, ki jih nameravajo poslati v vesolje. Njihov namen je seveda v miniaturnih mikrogravitacijskih raziskovanjih. Študenti iz Kazahstana so razvili Al Farabi 1, študenti iz Združenih arabskih emiratov pa Nayif 1. Slednji naj bi preizkušal komunikacijske sisteme, kazahstanski pa amaterske radijske zveze. Na krovu sta bila še indijska INS 1A in INS 1B, ki tehtata po devet kilogramov. Njune naloge so preizkušanje in prikaz delovanja nove kamere ter zbiranje meritev atmosfere in vesoljskega prostora.

Sto in en mednarodni satelit je bil med potovanjem v 25 posebnih enotah, imenovanih QuadPacks. Tako so se v vesolju znašli kar 104 sateliti, s čimer so Indijci za skoraj trikrat prekosili Ruse.

Deli s prijatelji