OKOLJU PRIJAZNO

Imate radi svoj planet? Ne imejte otrok

Objavljeno 16. julij 2017 10.45 | Posodobljeno 16. julij 2017 10.45 | Piše: B. K. P.

Švedski raziskovalci so izračunali, da lahko največ za okolje naredimo s tem, da se odrečemo potomcem.

V vizualizaciji spoznajte, kdo so vaši predniki, katere skrbi so jih trle, nato pa odložite breme podedovanih skrbi.

OSLO – Po letih prizadevanj okoljevarstvenikov se je tudi v tej smeri le začelo premikati in ljudje smo postali previdnejši ter prizadevnejši pri ohranjanju okolja. Dosledno ločujemo, roko na srce, tudi zahvaljujoč globam, industrija električnih avtomobilov je v razcvetu, panele s sončnimi celicami je moč videti na marsikateri stanovanjski hiši. Z novim zakonom bodo leta 2019 iz slovenskih trgovin izginile brezplačne nakupovalne vrečke, ki jih uporabljamo predvsem za sadje in zelenjavo. Ostalim vrečkam se bo dvignila cena, kakšna bo, bo odvisno od odločitve trgovca. Plastična embalaža je namreč eden glavnih sovražnikov okolja. Poleg nas samih, seveda.

Kot so v novi raziskavi ugotovili švedski znanstveniki, pa lahko za okolje največ storimo s tem, da nimamo otrok. To, da Zemljo obremenimo z novim življenjem, je namreč po mnenju raziskave najbolj uničujoča stvar, kar jih lahko naredimo. Vsak posameznik  za sabo namreč pusti t. i. ogljični odtis. Gre za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje posredno ali neposredno odda objekt oziroma živo bitje. S tem, ko se nekdo v razviti deželi odreče potomcu, se njegov ogljični odtis zmanjša za kar 58,6 tone. Toliko dodatnega ogljikovega dioksida bi namreč otrok proizvedel v povprečju v enem letu.

Ločevanje je le kaplja v morje

Ekipa Univerze v Lundu je do omenjene količine prišla po natančnih analizah reči, ki jih posamezniki lahko naredijo za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. In ugotovili so, čeprav posamezne vlade prebivalce nenehno spodbujajo k ločevanju odpadkov, nobena vlada nobene razvite države ljudem še ni svetovala, naj zmanjšajo število otrok. Poleg omenjenega ukrepa bi morali tisti, ki kaj dajo na prihodnost našega planeta, zmanjšati uživanje mesa, se znebiti avtomobila in manj potovati z letali. Do zaključkov so Švedi prišli po podrobni analizi 39 študij in vladnih poročil o vplivu življenjskega sloga posameznikov na okolje. Njegov najhujši sovražnik je seveda ogljikov dioksid.

Ločevanje odpadkov in varčne žarnice k čistejšemu okolju prispevajo le zanemarljiv del. Seth Wynes, vodja omenjene raziskave, je pojasnil: »Ločevanje odpadkov je štirikrat manj učinkovito, če želimo zmanjšati toplogredne pline, kot uživanje v glavnem vegetarijanske ali veganske prehrane, uporaba varčnih žarnic pa je osemkrat manj učinkovita. Posameznik brez avtomobila v letu v ozračje pošlje okrog 2,4 tone manj ogljikovega dioksida kot tisti, ki se naokoli vozijo z avtomobili. Če bi eno družino prepričali, da bi se odločila za enega otroka manj, bi bilo to, kar se tiče izpustov ogljikovega dioksida v ozračje, enako kot če bi prepričali 684 najstnikov, ki odpadkov ne ločujejo, naj to dosledno počno do konca življenja,« je slikovito pojasnil Wynes.

Deli s prijatelji