ZMAGOVALKA

Igralka je premagala
 dacarje

Objavljeno 26. oktober 2013 12.10 | Posodobljeno 25. oktober 2013 21.12 | Piše: E. B.

Sophia Loren je zmago nad italijansko davčno upravo označila za čudež.

RIM – Dacarjem se le redko kdo upa postaviti po robu, premagati pa jih je tako rekoč nemogoče: zato ne preseneča, da je Sophia Loren svojo premoč proti italijanski davčni upravi označila za pravi čudež. Skoraj štirideset let se je namreč oskarjevka pravdala z domovino zaradi svojih prihodkov iz leta 1974: igralka je vseskozi trdila, da bi morala v napoved vključiti 60 odstotkov prihodkov, dacarji pa so jih zahtevali 70.

Italijansko vrhovno sodišče je ta teden vendarle pritrdilo računovodski ekipi Lorenove in tako končalo kafkovski proces, italijanska zvezdnica, ki od leta 2006 živi v Švici, pa je odločitev sprejela z olajšanjem. »Kakor običajno bom slabe izkušnje pustila za seboj in se zazrla v prihodnost,« je izjavila 79-letnica, ki se je z domačo davčno upravo sporekla tudi 1982, in sicer zaradi nepopolnega dohodninskega obrazca. Oblasti so kljubovalno igralko zaprle za sedemnajst dni in sprožile val protestov v okolici Neaplja, Lorenova pa je za površnost obdolžila svojega računovodjo.

Privlačna Italijanka je v svet filma zakorakala v petdesetih letih preteklega stoletja in se 1961 okitila z oskarjem za vlogo v Dveh ženskah, trideset let pozneje pa je prejela še zlati kipec za življenjsko delo. V zadnjih desetih letih se je le poredko pojavila na velikem platnu, in še to v manjših vlogah, v zadnjih mesecih pa sodeluje pri snemanju filma pod režisersko taktirko mlajšega sina Edoarda Pontija

Deli s prijatelji