RAZPRAVA

Igralec Goran Višnjić brani generala Gotovino

Objavljeno 15. maj 2012 00.25 | Posodobljeno 15. maj 2012 00.25 | Piše: Ma. F., STA

Haaško sodišče končalo pritožbeni postopek v primeru Gotovina in Markač.

Igralec hrvaškega rodu Goran Višnjić je prepričan o nedolžnosti obeh generalov.

ZAGREB – Haaško mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes končalo pritožbeni postopek v primeru hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača, ki ju je obsodilo aprila lani. Njuna obramba je skušala še zadnjič zavrniti trditve tožilstva o njuni odgovornosti za vojne zločine in je zahtevala njuno oprostitev.

Višnjić prepričan o nedolžnosti generalov

Današnjo razpravo pa je spremljal tudi hollywoodski igralec hrvaškega rodu Goran Višnjić, ki je prav tako prepričan o nedolžnosti obeh generalov. Sodišče je pozval, naj ga pri obravnavi pritožbe ne vodi politika, temveč dejstva in pravica.

Obsojena aprila lani

Gotovina in Markač sta bila aprila lani obsojena na 24 oziroma 18 let zapora zaradi vojnih zločinov med Nevihto in po njej. Haaško sodišče ju je spoznalo kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Glede na razsodbo sodišča sta kriva izgona, deportacije, ropa, uničevanja, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja, oproščena pa sta bila nasilnega preseljevanja ljudi.

Na koncu razprave sta haaško sodišče prvič nagovorila tudi Gotovina in Markač. Zatrdila sta, da sta nedolžna in da obžalujeta vse civilne žrtve. Gotovina, ki je sodišče nagovoril v francoščini, je pojasnil, da je bilo število civilnih žrtev in uničenih stanovanjskih objektov v operaciji »najmanjše možno«. Kot je dodal, ne trdi, da je bil brez napak, kot svojo glavno napako pa je izpostavil, da se ni predal sodišču.
 

Deli s prijatelji