MAFIJA

Hypo Alpe Adria pral denar za Šarića?

Objavljeno 26. avgust 2010 10.27 | Posodobljeno 26. avgust 2010 10.27 | Piše: STA/Mi. S.

V afero z banko Hypo Alpe Adria morda vpleten tudi kralj kokaina Šarić

Tudi slovenska policija od julija vodi predkazenski postopek v povezavi z delovanjem banke Hypo Alpe Adria.
BEOGRAD – Uslužbenci banke in Darko Šarić so bili tako vpleteni v pranje denarja v velikem slogu: Šarić naj bi prek hčerinskih družb Hypo Alpe Adria banke pral denar, ki ga je zaslužil s preprodajo drog. Na račune Hypo banke, večinoma v Liechtenstein, naj bi prek podjetij off-shore nakazal kar okoli 100 milijonov evrov.

Poleg tega je Šarić v letih 2007 in 2008 pri nizozemski skupini Hypo Group Netherlands Corporate Finance najel kredit v višini 81,6 milijona evrov. Še en kredit v vrednosti 17,9 milijona evrov mu je v letih 2008 in 2009 odobril Hypo Alpe Adria International AG.

O ugotovitvah avstrijskih policistov, ki preiskujejo afero z banko Hypo Alpe Adria, bo danes z vodjo avstrijskih kriminalistov govoril srbski notranji minister Ivica Dačić. Ali posle banke Hypo Alpe Adria uradno preiskuje tudi srbska policija, pa Dačić v sredo za srbske medije ni želel razkriti, saj je to v pristojnosti tožilstva.

 

Poleg Srbije je afera že dodobra pretresla tudi Hrvaško, kjer naj bi bila vanjo vpletena še bivši premier Ivo Sanader in hrvaški general Vladimir Zagorac, pod drobnogledom pa je tudi Črna gora, kjer naj bi 75 podjetij na sporen način prejelo skupno 280 milijonov evrov.
Deli s prijatelji