PIRANLEAKS

Hrvati šokirani: že spomladi sumili, kako bo

Objavljeno 22. julij 2015 14.25 | Posodobljeno 22. julij 2015 15.28 | Piše: D. P.

»S precejšnim zaupanjem v mednarodne pravne institucije,« je poudarila podpredsednica hrvaške vlade. Verjela je, da se meja na kopnem in morju ureja izključno v skladu z mednarodnim pravom.

ZAGREB – »Zelo smo zaskrbljeni zaradi napisov v današnjem časopisu. Če je kateri izmed teh zapisov resničen, bi to bilo absolutno šokantno in drastično bi menjalo postopek arbitraže,« je dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić na izredni novinarski konferenci, ki jo je sklicala zaradi domnevne odločitve glede Piranskega zaliva, o kateri sta zjutraj poročala hrvaški Večernji list in srbski Kurir.

Zaupali so v mednarodne institucije

Zatrdila je, da je Hrvaška pristopila k arbitraži v dobri nameri. »S precejšnim zaupanjem v mednarodne pravne institucije,« je poudarila podpredsednica hrvaške vlade. Verjela je, da se meja na kopnem in morju ureja izključno v skladu z mednarodnim pravom.

Pusićeva je opozorila, da morajo sodniki arbitražnega sodišča delovati nepristransko in neodvisno.

Sumili že spomladi

»Proučili bomo vse, kar je v naši moči. Obrnili se bomo tudi na komisijo in arbitražno sodišče. Sumili smo že letos spomladi, ko je slovenski minister za zunanje zadeve objavil, da ima neformalne podatke o odločitvi v korist Slovenije. Takrat smo pisali Evropski komisiji in arbitražnemu sodišču. Izkazalo se je, da je bil naš sum vsaj delno upravičen,« je nadaljevala Pusićeva.

Šefica diplomacije ni želela komentirati možnost, da bi Hrvaška odstopila od arbitraže. »Najprej se bomo obrnili na Evropsko komisijo in arbitražno sodišče, da se preišče ta Piranleaks

Brez klica Erjavcu

»To bi bilo za nas absolutno šokantno in nesprejemljivo!« je Pusićeva poudarila, rekoč, da takšna odločitev arbitraže za našo sosedo ne pride v poštev. Ob tem je nehote pozabila, da pritožba na arbitražo ni mogoča. Pusićeva je še zatrdila, da na temo zapisov v hrvaških in srbskih medijih ni govorila, »ker da je to postopek sodišča«.

Deli s prijatelji