SOSEDJE

Hrvati se učijo od Slovenije

Objavljeno 24. marec 2012 11.31 | Posodobljeno 24. marec 2012 11.31 | Piše: D. P., STA

V teh dneh dopolnjujejo seznam divjih odlagališč.

Hrvati se bodo zgledovali po Sloveniji.

ZAGREB – Čistilna akcija bo 21. aprila prvič potekala tudi v sosednji Hrvaški. V akciji želijo odkriti kar največ odlagališč, dvigniti zavest o okoljsko ustreznem ravnanju z odpadki in preventivnih ukrepih za skupno dobro prebivalcev. Ustvariti želijo javno dostopen spletni register deponij in povezati predstavnike iz vseh družbenih sfer.

700 odlagališč

Vodja kampanje Zelena čistka - jedan dan za čist okoliš Helena Traub je pojasnila, da je bil prvi povod za čistilno akcijo na Hrvaškem slovenska akcija Ekologov brez meja. »Odpadki so globalen problem in naša država pri tem ni nobena izjema. Ne glede na ovire, slab začetni odziv, regijsko razcepljenost, nasprotovanja in skepticizem tistih, ki so nas skušali prepričati, da je akcijo nemogoče speljati v enem dnevu, nismo obupali,« je dejala, potem pa potrdila, da imajo že danes evidentiranih več kot 700 divjih odlagališč.

Problemov ne manjka

Traubova meni, da naravne lepote zgovorno pripovedujejo o tem, da imajo na Hrvaškem precej zgleden odnos do okolja. Kljub temu pa največji okoljski problem prepoznava zlasti zaradi objektov, kakršni so istrski Rockwool, ki je sporen zaradi visokih emisij, in zastarelih naftnih rafinerij od Siska do Slavonskega Broda in Kostrene.

Deli s prijatelji