OBJAVLJENO

Hrvati objavili: EK nam dovoli uporabo imena teran

Objavljeno 13. januar 2017 20.55 | Posodobljeno 13. januar 2017 20.57 | Piše: P. Pa.

Hrvaški mediji so oznanili, da jim je Evropska unija ustregla.

Fotografija je simbolična.

ZAGREB – Hrvaški mediji poročajo, da je Evropska komisija potrdila, da je sprejela akt, ki naj bi hrvaškim vinarjem v Istri omogočal, da tudi v prihodnje prodajajo vino pod imenom teran.

24sata.hr navaja, da je komisija po sestanku slovenskega ministra Dejana Židana s Philom Hoganom zvečer objavila, da je pripravila načrt delegiranega akta, ki Hrvatom dopušča, da uporabljajo ime teran. Hrvati pišejo, da je komisija s to odločitvijo sporočila, da obstaja ta sorta grozdja tudi na Hrvaškem.

Židan nezadovoljen

Na etiketi hrvaškega terana naj bi pisalo Hrvaška Istra, pod tem pa naj bi bil manjši napis teran. Komisija je še dodala, da se bo na zahtevo ministra Židana sestala na sestanku posebnega odbora, kjer bodo pojasnili odprta vprašanja v zvezi s tem primerom.

Sicer pa je bil po včerajšnjem sestanku minister Židan precej nejevoljen. Dejal je celo, da obstajajo informacije, da je početje komisije posledica tehničnega dogovora med Hrvaško in EU. »Obstaja zelo hud sum,« je dejal, kar je po Židanovih besedah nesprejemljivo, škandalozno, šokantno in zunaj evropskega pravnega reda.

Deli s prijatelji