POTOMEC

Hrvati: Britanski princ ima hrvaško kri

Objavljeno 24. julij 2013 12.52 | Posodobljeno 24. julij 2013 12.52 | Piše: STA, P. J.

Kraljica Elizabeta II. naj bi bila »neposredna potomka« hrvaškega bana Nikole Šubića Zrinskega.

ZAGREB – Otrok britanskega princa Williama in Kate Middleton ima tudi hrvaško kri, piše zagrebški Večernji list. Kot pojasnjuje, je britanska kraljica Elizabeta II., prababica novega člana britanske kraljeve družine, »neposredna potomka« hrvaškega bana Nikole Šubića Zrinskega, ki je leta 1566 umrl v boju proti Turkom.

Kraljica Elizabeta II. in Nikola Šubić Zrinski sta v sorodu prek madžarskih plemiških družin, trdi mladi raziskovalec na hrvaškem inštitutu za zgodovino Goran Mladineo. Povezava se začenja s poroko Šubićeve hčerke Ane z madžarskim plemičem Ferencem Thurzom. Družinska veja se nadaljuje prek madžarskih družin Perenyi, Kemeny, Banffy in Rhedey.

Sin grofice Claudine Rhedey in nemškega princa Alexandra Württenmberškega, Franz, ki je bil rojen v Osijeku, se je leta 1866 poročil z britansko princeso Mary Adelaide. Mary je bila sestrična takratne britanske kraljice Viktorije, ki je spodbujala poroko, čeprav Franz von Teck ni bil najvišjega plemiškega rodu, trdi Mladineo.

Mary in Franz sta imela hčerko Mary von Teck, ki se je poročila z Viktorijinim vnukom, kasnejšim britanskim kraljem Jurijem V. in tako postala kraljica Mary. Vladala sta v obdobju med 1910 in 1936. Imela sta šest otrok, med njimi kasnejšega kralja Jurija VI., očeta današnje britanske kraljice Elizabete II., navaja Mladineo.

Časnik dodaja, da bi krvno povezavo med Šubićem in britansko kraljevo družino lahko izkoristili tudi za turistično promocijo, posebej v Veliki Britaniji. Ob tem spomni, da sta otroka kraljice Elizabete, princ Charles in princesa Anne, večkrat obiskala Hrvaško, nista pa seznanjena s tem, da sta neposredna potomca enega največjih hrvaških junakov.

Deli s prijatelji