ZAŠČITA OTROK

Hrvati bodo dobili register pedofilov

Objavljeno 09. marec 2012 21.10 | Posodobljeno 09. marec 2012 21.12 | Piše: T. Po.

Z novim zakonom bodo vse institucije, ki se ukvarjajo z vzgojo ali izobraževanjem otrok, imele možnost vpogleda v register.

Če že moramo na prosto, potem se ustrezno oblečemo.

ZAGREB – Naši južni sosedi bodo kmalu dobili prvi register spolnih prestopnikov. Dokument sicer ne bo dostopen javnosti, vpogled pa bo dovoljen javnim institucijam. Oblikovanje takega registra bo omogočeno z novim zakonom o pravnih posledicah obsodbe, kazenski evidenci in rehabilitaciji, ki ga, kot poroča Vjesnik, pripravlja delovna skupina ministrstva za pravosodje, vodi pa jo vrhovni sodnik Marin Mrčela.

Pogoj pri zaposlitvi

Do dokumenta spolnih prestopnikov, ki so bili obsojeni zaradi spolne zlorabe otroka, bodo imeli dostop ravnatelji vrtec in osnovnih šol ter direktorji otroških bolnišnic. Vpogled pa bo omogočen tudi vsem drugim javnim institucijam na področju šolstva, zdravstva, sociale, športa in kulture, ki se ukvarjajo z otroki.

Če se prosilec za zaposlitev ne bo strinjal, da njegovo ime preverijo v registru – in to bo po novem pogoj pri zaposlitvi –, bodo njegovo prošnjo zavrnili.

Deli s prijatelji