BANKA

Hrvate šokirale Erjavčeve besede

Objavljeno 29. september 2012 10.46 | Posodobljeno 29. september 2012 10.46 | Piše: D. P., STA

Časnik dodaja, da slovenska stran ni zadovoljna s potekom pogajanj.

ZAGREB – Trditve zunanjega ministra Karla Erjavca, da Hrvaška med pogovori o rešitvi spora o Ljubljanski banki nenehno spreminja stališča ter da zaradi tega ni premikov v pogajanjih, so presenetile hrvaškega pogajalca, finančnega strokovnjaka Zdravka Rogića, je spletni strani poročal Jutarnji list.

Začela kronološki pregled

Rogić je za časnik izjavil, da se na dosedanjih dveh srečanjih s Francetom Arharjem sploh nista pogovarjala o mogočih rešitvah in stališčih dveh držav, začela pa sta kronološki pregled spora, da bi na podlagi dejstev poskusila priti do rešitve.

»Začuden sem nad trditvami, da naj bi drugo srečanje domnevno minilo v slabem ozračju ter da nisem sprejel domnevnih predlogov, ki jih je ponudila slovenska stran. To nikakor ni točno,« je izjavil Rogić. Poudaril je, da sta obe srečanji, na Otočcu in v Zagrebu, potekali v enkratnem ozračju ter da nameravata nadaljevati inventuro, da bi prišli do rešitve.

Slovenci nezadovoljni

Časnik dodaja, da slovenska stran ni zadovoljna s potekom pogajanj, ter navaja napovedi slovenske diplomacije, da bodo na prihodnjem srečanju, ki bo predvidoma 4. oktobra v Sloveniji, ponudili nekatere rešitve.

Kot je v pogovoru za hrvaški radio v torek izpostavil slovenski veleposlanik v Zagrebu Vojko Volk bo Slovenija na tretjem srečanju Arharja in Rogića predlagala, da se na podlagi dejstev umaknejo pooblastila hrvaške vlade Zagrebški banki in Privredni banki Zagreb (PBZ), ki v dobro hrvaške države na sodišču zahtevata od LB in NLB izplačilo deviznih prihrankov nekdanjih varčevalcev zagrebške podružnice LB, ki so bili preneseni v javni dolg Hrvaške.

Deli s prijatelji