DAVKI

Hrvaškim estradnikom za vratom visijo dacarji

Objavljeno 23. april 2012 20.09 | Posodobljeno 23. april 2012 20.10 | Piše: A. J.

Najbolj priljubljeni zvezdniki morajo pojasniti izvor svojega premoženja.

Z več kot sto oboževalkami naj bi se kar prek spleta dogovoril za zmenek.

ZAGREB – Nekateri izmed najbolj priljubljenih hrvaških estradnikov, ki pogosto nastopajo tudi v Sloveniji, so tarče davčne uprave, ker imajo več premoženja, kot so ga – vsaj uradno – zaslužili. Kot razkriva reški Novi list, so bili pevci Marko Perković - Thompson, Neno Belan (nekdanji Đavoli), Zlatan Stipišić - Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput ter stilist Marko Grubnić z vzdevkom Modni maček in Fani Horvat, partnerica splitskega župana Željka Keruma, prejšnji teden povabljeni, naj se oglasijo na davčno upravo z namenom, da bodo pojasnili vire svojega premoženja.

»Novi list laže!«

Lidija Samardžija, Gibonnijeva menedžerka, medijske objave o davčni inšpekciji, ki je menda prečesavala račune priljubljenega splitskega pevca in glasbenega ustvarjalca, ni hotela komentirati. »Nobeden iz davčne inšpekcije ni navezal stika z nami,« je kratko dejala. Viri Novega lista pa, nasprotno, trdijo, da sta Zlatan Stipišić in njegov kolega, pevec Dražen Zečić, prejela vabili ter da bosta do roka poslala svoja pojasnila.

Dacarjem bodo morali pojasniti izvor premoženja v primeru, če je to za najmanj 25 odstotkov večje od prijavljenih prihodkov.

Maja Šuput se je dacarjem opravičila, ker je na poslovni poti v Avstraliji. Največ si je privoščil Zdravko Barišić, Thompsonov menedžer, ki je zatrdil: »Novi list laže!« Neuradno so novinarji izvedeli, da je sporni pevec ustaških pesmi po velikonočnih praznikih le obiskal zagrebško davčno upravo. Marko Grubnić, ki oblači celotno hrvaško estrado, pa za pojasnila ni bil dostopen. Neuradno naj bi se skliceval na pomoč staršev in prijateljev, a tudi te bo zasliševala davčna uprava. Za pojasnila so dacarji estradnikom določili rok, in sicer ta konec tedna.

Državi prijavili izredno skromne prihodke

Premoženje, ki je bilo kupljeno pred letom 2008, ne zanima davčne uprave, ker so vsi morebitni finančni prekrški po hrvaški zakonodaji zastarali. Število državljanov, katerih nepremičnine so v zadnjih štirih letih presegle prihodke, ki so bili prijavljeni in zanje plačan davek, narašča in se je povzpelo na 3000. Do zdaj pa je skozi poseben postopek davčne inšpekcije že šlo kakšnih 2000 davčnih zavezancev.

Poleg estradnikov in pripadnikov jet seta bodo o izvoru premoženja morali spregovoriti tudi različni obrtniki, zdravniki, odvetniki. Vsi imajo nekaj skupnega: državi so prijavili zelo skromne prihodke, primerljive s tistimi, ki jih prijavljajo navadni državljani, ki komaj preživijo, hkrati pa so čez noč postali lastniki velikih hiš, razkošnih stanovanj ali delnic. Dacarjem bodo morali pojasniti izvor premoženja v primeru, če je to za najmanj 25 odstotkov večje od prijavljenih prihodkov.

Deli s prijatelji